Niedzielne śniadanie mistrzów. :)
Drożdżowe racuchy z dodatkiem banana i jabłek. Najlepsze z grubą warstwą cukru pudru i dżemem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 duży banan rozgnieciony na papkę
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 jabłka pokrojone w kostkę lub cienki plasterki
- 20g drożdży
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Porcje ciasta(ok. jednej dużej łyżki) nakładać na rozgrzany olej. Smażyć po 2-3 minuty z każdej ze stron.
Upieczone układać na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego!
Wyglądają cudownie. Narobiłeś mi na nie ochoty.
OdpowiedzUsuńZgadzam się - śniadanie mistrzów ! ;)
OdpowiedzUsuńRobię też takie racuchy, są pyszne, a najlepsze z dżemem:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe śniadanie mistrzów!
Pozdrawiam:)