Ostatnimi czasy rozsmakowałem się w zupach. Robi się je ekspresowo, rozgrzewają i sycą. Do tego można je zrobić dosłownie ze wszystkiego co jest pod ręką.
Dziś zapraszam na krupnik. Każdy go zna, nie każdy go lubi. Ja zaliczam się do drugiej grupy, a to ze względu na kaszę. Uwielbiam ją. Każdy gatunek.:)
Składniki:
- 2l wody
- 3 skrzydełka z kurczaka lub jedno skrzydło indycze
- 150g kaszy jęczmiennej
- 4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 marchewki starte na grubych oczkach
- 1 pietruszka starta na grubych oczkach
- kawałek selera
- biała część z jednego pora
- natka pietruszki
- liść laurowy
- sól, pieprz
Gdy wywar będzie klarowny dodajemy do niego startą marchewkę, pietruszkę, selera, pora, kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem; po ok. 15 minut, aż warzywa i kasza zmiękną, wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz pietruszkę. Gotujemy kolejnych 10-15 minut.
Smacznego!
O tak ja też wielbię wszelkie kasze ,a krupnik to jedna z moich ulubionych zup ;)
OdpowiedzUsuńlata nie jadłam tej zupy!
OdpowiedzUsuńUkochana zupa mojego syna, cały czas doputuje - mamo, to kiedy gotujemy krupnik ? Ja też ja barrrdzo lubię :)Wzbogacam ją ząbkiem czosnku i suszonym grzybkiem ( wersja naszej gaździny, w jej krupniku Mały zakochał się z miejsca). Pozdrawiam i idę nastawić wywar na .... krupnik ! M.
OdpowiedzUsuńJakbym widziała swój krupnik, dzisiaj gotowałam:)
OdpowiedzUsuń