4 lut 2014

Krupnik


Ostatnimi czasy rozsmakowałem się w zupach. Robi się je ekspresowo, rozgrzewają i sycą. Do tego można je zrobić dosłownie ze wszystkiego co jest pod ręką.
Dziś zapraszam na krupnik. Każdy go zna, nie każdy go lubi. Ja zaliczam się do drugiej grupy, a to ze względu na kaszę. Uwielbiam ją. Każdy gatunek.:)


Składniki:
  • 2l wody
  • 3 skrzydełka z kurczaka lub jedno skrzydło indycze
  • 150g kaszy jęczmiennej
  • 4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki starte na grubych oczkach
  • 1 pietruszka starta na grubych oczkach
  • kawałek selera
  • biała część z jednego pora
  • natka pietruszki
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
Mięso umyć, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i gotować na małym ogniu 20-25 minut, co jakiś czas zbierając  powstającą pianę.
Gdy wywar będzie klarowny dodajemy do niego startą marchewkę, pietruszkę, selera, pora, kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem; po ok. 15 minut, aż warzywa i kasza zmiękną, wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz pietruszkę. Gotujemy kolejnych 10-15 minut.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. O tak ja też wielbię wszelkie kasze ,a krupnik to jedna z moich ulubionych zup ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ukochana zupa mojego syna, cały czas doputuje - mamo, to kiedy gotujemy krupnik ? Ja też ja barrrdzo lubię :)Wzbogacam ją ząbkiem czosnku i suszonym grzybkiem ( wersja naszej gaździny, w jej krupniku Mały zakochał się z miejsca). Pozdrawiam i idę nastawić wywar na .... krupnik ! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakbym widziała swój krupnik, dzisiaj gotowałam:)

    OdpowiedzUsuń