21 lut 2014

Jabłecznik z bitą śmietaną


Lekkie ciasto na biszkopcie rzucanym z cynamonową masą jabłkową i bitą śmietaną.
Powoli chyba kończy się zimna, więc to ostatni dzwonek na wykorzystywanie jabłek. Niedługo pojawią się świeże owoce i to one będą królować w naszych kuchniach. :)

Biszkopt
Składniki:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem na bardzo gęstą i sztywną pianę(jak do bezy), cały czas ubijając dodać żółtka i proszek do pieczenia.
Przesiać mąki i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać z masą jajeczną.
Masę przelać do wyłożonej papierem formy o wymiarach 30x35cm.
Piec w 180ºC przez 20-25 minut - stan upieczenia polecam sprawdzić patyczkiem.
Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przeciąć na pół.
Dodatkowo:
  • 700ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody
  • 3 łyżki cukru pudru

  • 200ml zimnej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 50ml wódki
  • 3-4 łyżki cukru
Wodę, wódkę, sok z cytryny i cukier rozpuścić ze sobą -> poncz do biszkoptów.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, a pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę.


Masa jabłkowa
Składniki:
  • 1,5kg kwaśnych jabłek
  • 1/3 szklanki cukru(ilość wedle gustu)
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • sok i skórką z połowy sytryny
  • 1 kisiel cytrynowy(rozpuszczony w połowie szklanki wody)
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, cynamonem, cytryną. Prużyć aż zmiękną i zaczną się rozpadać w tym momencie dodać rozpuszczony kisiel, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować.
Masę wylać na biszkopt, przykryć i całkowicie wystudzić.
Na schłodzone ciasto wyłożyć ubitą na sztywno śmietankę, przykryć drugim płatem biszkopa(który też nasączyć ponczem).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem, smacznego!




Ciasta przekładańce

7 komentarzy:

  1. Do bitej śmietany nigdy się nie przekonam :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smaaaakowicie wygląda :D !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaaardzo dobrze to wszystko razem wygląda ;) grzechem byłoby nie wypróbować, a ja bitą śmietanę to spoko łychami mogę / uwielbiam tą pilosa z lidla, a jeszcze w towarzystwie jabłek z cynamonem.... cudo ;)) a tak w ogóle to ~świetny blog i przepisy ;))
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam takie małe zapytanie, mianowicie czy można czymś zastąpić żelatynę bądź ją całkowicie pominąć?

    OdpowiedzUsuń
  5. Może agarem? Nigdy go nie używałem ale myślę, że by się sprawdził..

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za odpowiedź wypróbuję i napiszę czy się sprawdził :)

    OdpowiedzUsuń
  7. żelatynę można zastąpić Śmietan Fiks -zagęstnikiem ,na 200 ml 1 torebeczkę

    OdpowiedzUsuń