Szybkie w przygotowanie danie, czyli jak każdy stir-fry. :)
Tym razem jest to pierś z kurczaka w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem ananasa, imbiru, papryki i kukurydzy.
Składniki:
- filet z kurczaka pokrojony w paski
- pół puszki ananasa
- 4cm startego imbiru
- 3 ząbki czonsku
- 2 szalotki
- 1/3 szklanki kukurydzy
- 1 duża czerwona papryka pokrojona w paski
- ostra papryka
- sok z jednej limonki
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- pół szklanki wody lub zalewy z ananasów
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- pieprz, sól
- świeża kolendra
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić szalotkę, czosnek i imbir, dodać kurczaka i smażyć ok. 5 minut, aż się zrumieni.
Na patelnię wrzucić ananasa, paprykę, kukurydzę. Smażyć często mieszając ok. 2 minut, w międzyczasie wymieszać sos sojowy, sok z ananasa i limonki oraz skrobię. Wlać na patelnię, zagotować. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem, wmieszać posiekaną kolendrę.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!
Uwielbiam stir fry ! Zawsze i wszędzie :D Twoje wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń