22 lut 2014

Stir-fry z kurczakiem i ananasem


Szybkie w przygotowanie danie, czyli jak każdy stir-fry. :)
Tym razem jest to pierś z kurczaka w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem ananasa, imbiru, papryki i kukurydzy.

Składniki:
  • filet z kurczaka pokrojony w paski
  • pół puszki ananasa
  • 4cm startego imbiru
  • 3 ząbki czonsku
  • 2 szalotki
  • 1/3 szklanki kukurydzy
  • 1 duża czerwona papryka pokrojona w paski
  • ostra papryka
  • sok z jednej limonki
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • pół szklanki wody lub zalewy z ananasów
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • pieprz, sól
  • świeża kolendra
Mięso przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić szalotkę, czosnek i imbir, dodać kurczaka i smażyć ok. 5 minut, aż się zrumieni.
Na patelnię wrzucić ananasa, paprykę, kukurydzę. Smażyć często mieszając ok. 2 minut, w międzyczasie wymieszać sos sojowy, sok z ananasa i limonki oraz skrobię. Wlać na patelnię, zagotować. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem, wmieszać posiekaną kolendrę.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam stir fry ! Zawsze i wszędzie :D Twoje wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń