Kolejny przepis z o cynamonowo-karmelowej nucie, ostatnio w takich się rozsmakowałem. :)
Babka jak to babka, ładnie wyrośnięta, idealna z kubkiem gorącej kawy.
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- szklanka mleka
- łyżeczka cynamonu
- 130g masła
- 2 jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
Miękkie masło ubić mikserem ok. 3 minut, dodać do niego jaja(masa będzie grudkowata ale taka ma być).
W trzech partiach dodawać do jaj i masła przesiane suche składniki(mąkę, cynamon, proszek, sodę), a w dwóch karmel z mlekiem.
Ciasto wyłożyć do keksówki. Piec ok. 60 minut w 180ºC, stan upieczenia polecam sprawdzić patyczkiem.
Upieczoną babkę wyjąć na kartkę i wystudzić. Udekorować polewą np. z białej czekolady.
Polewa z białej czekolady
Składniki:
- 50g białej czekolady
- łyżka miodu
- łyżka masła
Smacznego!
Widzę, że ostatnio karmel u Ciebie króluje :) Mi to baaaardzo odpowiada!
OdpowiedzUsuńNawet wiem, komu będzie bardzo smakowała taka babka :)
Babki to zdecydowanie ciasta nie dla mnie hehe ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała babka :) Obłęd.
OdpowiedzUsuńNiezła babka, można by rzec :) Bardzo fajnie się prezentuje. No i karmel... czy jest ktoś, kto go nie lubi? ;)
OdpowiedzUsuńlubię te smaki , a do tego ten lukier...zjadła bym takiej
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie,lecz wole ciasta tzw.mokre,takie jakimi nas rozpieszczasz w szpitalu.Jestes genialny !!
OdpowiedzUsuńCzyli jutro mam wpaść do Was z nowym ciachem? :P
UsuńZrób mi taką<3!
OdpowiedzUsuńPołączenie karamelu i cynamonu musi być bardzo ciekawe? Pysznie wygląda ta babka!! :)
OdpowiedzUsuń