Lekki i wilgotny tort o bardzo wyraźnej kokosowej nucie.
Przygotowany na niezawodnym rzucanym biszkopcie w wersji kakaowej. Zawsze się udaje i wychodzi idealny. :)
Biszkopt kakaowy
Składniki:
- 5 duży jaj - białka i żółtka oddzielnie
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- szczypta soli
Cały czas miksując dodać żółtka i rozprowadzić je w masie.
Suche składniki przesiać i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać do jaj.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia(samo dno) tortownicy o średnicy 22cm. Piec ok. 40-50 minut w 180ºC, aż bity w ciasto patyczek będzie suchy.
Upieczony i gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 50cm, następnie schować ponownie do piekarnika. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, podzielić na 3-4 blaty.
Krem kokosowy*
Składniki:
- 750g mascarpone lub innego gęstego serka kremowego(myślę, że odsączony jogurt typu greckiego też by się sprawdził w tym przepisie)
- 2x400ml mleczka kokosowego
- 100ml śmietany kremówki
- szklanka wiórków kokosowych
- pół szklanki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
W misie miksera połączyć ze sobą wszystkie składniki i ubić je na puszysty krem.
Schłodzić przed przekładaniem tortu.
Polewa czekoladowa
Składniki:
- 150g gorzkiej czekolady
- 125ml śmietany 30-36%
Dodatkowo:
- zebrana woda kokosowa
- 1/3 szklanki likieru kokosowego
- porcja kokosowej praliny z tego przepisu
- świeże owoce do ozdoby
Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć go ponczem(woda i likier kokosowy), pokryć warstwą kremu, podobnie postępować ze wszystkimi warstwami.
Boki i wierzch obłożyć pozostałym kremem.
1/3 przygotowanej polewy czekoladowej polać tort, a boki obłożyć przygotowaną praliną kokosową. Schłodzić przez 30 minut.
Pozostałą** część masy czekoladowej ubić, przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić tort wedle uznania.
Gotowy musi postać minimum kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
* -przepis na krem pochodzi z tego tortu
** - ubić można również całość masy czekoladowej i ozdobić szprycą cały tort.
Podziwiam Cię za te wypieki! :-)
OdpowiedzUsuńWOW!Co za tort i jakie zdjęcia!!! Gratuluję!
OdpowiedzUsuńJakie mokre, jakie czekoladowe...<3
OdpowiedzUsuńCzy ty pieczesz dla jakiejś cukierni,jeśli nie to powinieneś,pozdrawiam i zazdroszczę genialnych wypiekow!
OdpowiedzUsuńcudny, dobrze że miałam jeszcze kawałek tortu w lodówce bo mi takiego apetytu narobiłeś :)
OdpowiedzUsuńMateuszu...
OdpowiedzUsuńJestes moim najslodszym sadysta,codziennie kiedy zagladam na Twoja strone zaskakujesz mnie ogromnie.
Zdjecia i przepisy jakie pokazujesz sa poprostu wspaniale,za kazdym razem burczy mi w brzuchu na widok przysznosci przez Ciebie wykonanych.
Nie mam tyle odwagi i doswiadczenia w pieczeniu by wykonywac te cuda jakie u Ciebie widze,ale marzy mi sie by wlasnie taki tort byl u mnie na urodziny..))
Dobrze ze marzenia mamy za darmo
Pozdrawiam Cie bardzo cieplo z zimnej Nadrenii
Ewa
Jejku, obłędny! *_*
OdpowiedzUsuńBaaardzo elegancki i estetycznie zrobiony :)! Podziwiam!
Witaj, prosiłabym o podawanie linków do inspiracji.. krem kokosowy z mojego tortu kokosowego, biszkopt kakaowy rzucany z mojego blogu, masa frużelinowa do babeczek też.. nie sądzisz, że to byłoby uczciwe?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
dorota
Oczywiście, bardzo cenię Twoje przepisy i są dla mnie dużą inspiracją. :)
UsuńZawsze staram się linkować(czy to w opisie czy to przy odnośnikach na końcu) strony z inspiracjami, ale ostatnio mam tyle na głowie, że wszystko co piszę robię w pośpiechu. Przepraszam, będę bardziej uważał następnym razem.
Pozdrawiam!