Może to będzie ciasto, którym zaskoczycie gości na święta?
Na takie połączeniu smaków trafiłem już jakiś czas temu na blogu Elizy*, ale dopiero niedawno zdecydowałem się go zrobić, a to głównie za sprawą braku suchego maku. ;)
Najlepiej dzień, przed przygotowywaniem sernika zrobić lemon curd, np. z tego przepisu oraz odsączyć na sicie jogurt grecki.
Spód
Składniki:
- szklanka maki
- 70g masła
- szczypta soli
- małe jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wylepić nim dno tortownicy 23cm. Podpiec przez 15 minut w 180ºC, aż się zarumieni, a w tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa
Składniki:
- 700g twarogu
- 200g kwaśnej śmietany
- pół szklanki lemon curdu
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jaja
- jeden budyń waniliowy( proszek)
- 1/3 szklanki suchego maku
Masę przelać na podpieczony spód, wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut w 170ºC, aż wierzch sernika będzie ścięty.
Sernik wystudzić i schłodzić w lodówce minimum 4-5 godzin.
Polewa
Składniki
- 400g jogurtu greckiego**
- pół szklanki lemon curdu
- 3 łyżki cukru pudru
Tak przygotowaną polewę wyłożyć na schłodzony sernik, udekorować pozostawionym kremem i schłodzić jeszcze 2-3 godziny.
* - Zapraszam na jej bloga
** - jest to waga przed odsączeniem, jogurt należy dzień wcześniej wylać na sito wyłożone ręcznikiem papierowym, "zawiesić" na rancie miseczki i pozostawić na noc w lodówce do odsączenia z wody. Rano powinien mieć konsystencję gęstego kremowego serka.
ze względów estetycznych szkoda byłoby mi go zjeść - zarówno Twoje zdjęcia jak i wygląd wypieków zawsze powalają mnie na kolana :)
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie potrakować rodzinę takim sernikiem :D
Nieziemski!
OdpowiedzUsuńNo proszę bardzo interesujące połączenie (:
OdpowiedzUsuńPiękny! I napewno nieziemsko smaczny :)
OdpowiedzUsuńCuudo
OdpowiedzUsuńWow! Ktory to juz raz oczarowujesz mnie swoim sernikiem? Juz nawet przestalam liczyc :) Ten jest genialny!!!
OdpowiedzUsuńNadal serniki to moja pasja. :D Aktualnie w lodówce mam 5kg twarogu, Niedługo zabieram się za sernik pistacjowy! Mam nadzieję, że okaże się hitem. :)
Usuńefektowny!
OdpowiedzUsuńObłędne te serniki masz :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się - zdjęcia piękne ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam serniki z makiem !
Hej! Wpadam tu od kilku miesięcy i stwierdzam: jesteś niesamowity.Powiedz, jak się wyrabiasz z nieomalże codziennym pieczeniem i publikowaniem? Podziwiam Cię. Wypieki wspaniale, a zdjęcia takie, że ślinka cieknie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że mam stałych odwiedzających. :)
UsuńW kuchni lubię grzebać i robię to faktycznie prawie codziennie, czasami mam lenia, że piekarnik nie jest włączany przez tydzień, ale na szczęście w takich sytuacjach mam kilka przepisów do przodu i mogę zrobić sobie urlop(?) ;)
Takiego sernika jeszcze moje oczy nie widziały!
OdpowiedzUsuń