12 lut 2014

Kostka kawowa


Przepis powstał w sumie z przymusu. Dostałem telefon, że za kilka godzin będą goście i trzeba coś zrobić do kawy. Nie miałem zbytnio pomysłu więc poszedłem po najniższej linii oporu. Ciasto, krem i polewa. Efekt nawet mnie zaskoczył bo ciasto wyszło przepyszne! Wilgotne, aromatyczne, niezbyt słodkie. Zdecydowanie do powtórzenia i to w różnych wariacjach smakowych. :)

Ciasto
Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • łyżka kakao
  • 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka octu
Jajka(całe) ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż staną się jasne, gęste i znacznie zwiększą swoją objętość, zmniejszyć obroty, wlać olej i sodę.
Na najniższych obrotach miksera dodawać w 3 partiach przesianą mąkę(przy ostatniej dodać ocet) i mleko(z rozpuszczoną w nim kawą). Ciasto wylać do formy o wymiarach 30x35cm.
Piec w  180ºC przez 25-30 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Ciasto urośnie z górką, więc ostrym nożem należy je wyrównać po całkowitym wystudzeniu.

Poncz
Składniki:
  • 3/5 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki likieru kawowego
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszać do dobrego połączenia się, tak przygotowanym ponczem nasączyć blat.


Krem kawowy
Składniki:
  • 400ml zimnej śmietanki 36%
  • 250g mascarpone
  • 1/4 szklanki likieru kawowego
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżki żelatyny + 3-4 łyżki wody do namoczenia
  • 5 łyżek cukru pudru
Śmietankę i mascarpone ubić na sztywny krem, dodać likier, rozpuszczoną kawę, cukier i żelatynę(po rozpuszczeniu przed dodaniem do masy proponuję dodać do niej 1-2 łyżki mleka, aby ją rozrzedzić. Nie powstaną wtedy gródki i lepiej rozprowadzi się podczas miksowania).
Krem wylać na ciasto, przykryć arkuszem folii spożywczej i schłodzić ok. 2-3 godzin do stężenia.

Polewa czekoladowa
Składniki:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki mleka
 Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, mieszając zawartość miseczki co 5-10 sekund, aby się nie przypaliła. Jeśli polewa po rozpuszczeniu jest bardzo gęsta należy dodać do niej 1-2 łyżki wody.
Na schłodzone ciasto wylać czekoladę, schłodzić ponownie przez 1-2 godziny.
Smacznego!




Mascarpone Karnawał 2014

22 komentarze:

  1. kostka kawowa, zjadłabym ją do kawy. Wygląda elegancko, wykwintnie - na deser idealna. Lubię kawowy smak w deserach.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie, a wersja bez alkoholu? może kakao, bo u nas zawsze dużo dzieci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkohol można pominąć oczywiście i tak jak piszesz zastąpić go np. kakao. :)

      Usuń
    2. dzięki może walentynkowo uda mi się wypróbować pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Właśnie piję kawę i chętnie bym zjadła takie ciasteczko do niej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale puszysta! Niczym chmurka;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ehh, muszę zdecydowanie przestać tu wchodzić...;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie równiutkie warstwy! Zdjęcia wyszły Ci przepiękne, czarują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności, w dodatku z moją ukochaną kawą :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam to ciacho:) Potwierdzam pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ohh wygląda cudownie! I jeszcze te malinki :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. tak to już jest, gdy najmniej się starasz wtedy wychodzi najlepiej (przynajmniej u mnie się sprawdza) :) ciasto świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  11. W cieście gdzieś zapodziało się kakao;) ale rozumiem, że ma być dodane wraz z mąką :D Ja tak właśnie zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam :) wszystkie Twoje "kostki" czekają w kolejce do upieczenia ;), szczególnie, że czekają mnie wypieki na Chrzciny siostrzenicy, dlatego mam pytanie - czy polewy na ciastach dobrze się kroją? czy są twarde? czy masz jakiś szczególny patent, aby polewa nie pękała? nie wiem, ale zawsze mam z tym problem - próbowałam już wiele polew czekoladowych i za każdym razem wychodzą twarde i przy krojeniu ciasta pękają i wyglądają nieestetycznie... proszę o poradę - z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      Polewy z ciemnej czekolady z miodem i mlekiem(jak np. ta) kroją się bardzo dobrze. Nie są twarde.
      Polewa z białej czekolady(jak przy kostce chałwowej) nie wiem czemu ale mi ostatnio nie stężała i była lekko płynna. Następnym razem dodam do niej łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny. W ogóle polecam dodawanie jej do polew. Ładnie się świecą, dobrze kroją i szybko tężeją. :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź i poradę :)

      Usuń
  13. lody i ciasta kawowe-moje ulubione -twój deser wygląda obłędnie przepysznie,a do tego jak spod noża mistrza cukiernictwa!super!

    OdpowiedzUsuń