23 lut 2014

Paprykarz z kaszy jaglanej


Dawno nie było jej, prawda? Tak więc ogłaszam powrót jej wysokości kaszy jaglanej na bloga. :) Niedługo pojawi się kilka przepisów z jej wykorzystaniem, tak więc czym prędzej biegnijcie na ryneczki i kupujcie zapas.
Dziś zapraszam na pyszny paprykarz właśnie z kaszy jaglanej. Bez dodatku tłuszczu czy cukru. Same warzywa, samo zdrowie!

Składniki:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 sebule
  • 1/3 białej części pora
  • kawałek selera
  • koncentrat pomidorowy
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce(czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać) o grubych oczkach, w rondelku zagotować ok. 3-4 szklanek wody wrzucić warzywa, przyprawy, koncentrat*, gotować ok. 5 minut. Po tym czasie wsypać przepłukaną kaszę, przykryć, zmniejszyć gaz do minimum i gotować ok. 20-25 minut, aż większość wody zostanie wchłonięta przez kaszę(ja swoją po ugotowaniu zostawiłem pod przykryciem na noc, aby wystygła).
Po wystudzeniu doprawić finalnie i dodać ewentualnie dodatkową porcję pasty pomidorowej lub koncentratu.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku - u nas była przez tydzień, aż się nie skończyła więc nie wiem ile może wytrzymać maksymalnie w lodówce. ;)


* - na tym etapie dodałem 3 łyżeczki koncentratu ale po wystudzeniu dołożyłem jeszcze 3
** - pomysł na paprykarz ze strony Olgi


Wytrawne Vege Śniadanie

2 komentarze:

  1. świetny pomysł i mnie również przypadł do gustu...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne zdjęcia! Jaglankę też ostatnio odkrywam, także i miejsce na paprykarz się znajdzie. :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń