22 lut 2014

Tarta pomarańczowa z orange curd


Jeszcze trochę zimowa, bo nie wiem jak Wam, ale mi te najsmaczniejsze i najładniejsze pomarańcze kojarzą się właśnie z okresem zimowym czy bożym narodzeniem. :)

Kruche ciasto 
Składniki:
  • 170g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1małe jajko
  • 120g zimnego masła
  • szczypta soli
Wszystkie składniki(prócz jajka) posiekać nożem, do uzyskania kruszonki.
Dodać roztrzepane jajko i zagnieść gładkie ciasto; zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.
Rozwałkować na cienki płat, wyłożyć nim formę o średnicy 23cm. Obciążyć grochem(wysypanym na arkusz papieru do pieczenia lub folii aluminiowej).
Piec przez ok. 15 minut w 180ºC, po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiekać kolejnych 10-15 minut, aż do zrumienienia się spodu.


Krem z orange curd
Składniki:
  • sok i skórka z 2 dużych pomarańczy
  • 3 jajka
  • 100g masła
  • 80g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100ml śmietany kremówki
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
 Wszystkie składniki(prócz masła i śmietanki) umieścić w rondelku, dokładnie wymieszać i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać masło, wmieszać je do budyniu; przykryć folią, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno, orange curd rozmiksować z rozpuszczoną w odrobinie wody żelatyną, za pomocą łopatki wmieszać do niego kremówkę.
Masę wyłożyć na upieczony spód. Schłodzić minimum 3-4 godziny.

Wierzch udekorować galaretką(150ml śmietany kremówki, łyżeczka cukru pudru, pół łyżeczki żelatyny) i kandyzowanymi plastrami pomarańczy.
Smacznego!


2 komentarze: