9 lut 2014

Rose cake, tort na walentynki


To pierwsza tegoroczna propozycja na walentynki.
Tort w kwadraty, przełożony dżemem wiśniowym i udekorowany kremem na bazie jogurt greckiego. Lekki, wilgotny i niezapychający, aby po kolacji były siły na inne rzeczy, a nie tylko spanie. :>

Biszkopt
Składniki:
  • 9 jajek
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina czerwonego barwnika
  •  duży słoik dżemu wiśniowego
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, cały czas miksując dodać żółtka. Masę jajeczną podzielić na dwie równe części, do jednej wmiksować barwni.
Dwa razy przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, podzielić na dwie części. Wmieszać je za pomocą łopatki do ubitych jaj.
Masy przełożyć do dwóch 20cm tortownic,  piec w 180ºC przez około 30-35 minut - do czasu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Biszkopty całkowicie wystudzić i dopiero wypiąć z obręczy.

Z kartonu wyciąć koło o średnicy 20cm, w środku narysować dodatkowe 4-5 kółek o podobnych rozstawach, dokładając szablon do biszkoptów za pomocą ostrego noża wycinać okręgi, gdy już wszystkie rozmiary będą powycinane, każdy posmarować od środka dżemem przed złożeniem w całość.

/ Ok, nie wytłumaczę Wam tego opisowo, więc odsyłam do tego filmu. Pokazane jest jak to zrobić krok po kroku ;) /


Oba biszkopty wyrównać, nasączyć ponczem(3/4 szklanki wody, 2 łyżki cukru pudru i 50ml wódki), przed nałożeniem jeden na drugi posmarować oba blaty dżemem.
Schłodzić 2 godziny w lodówce.


Krem
Składniki:
  • 800g gęstego jogurtu greckiego*
  • 300ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • odrobina różowego barwnika
Śmietankę i jogurt zmiksować do uzyskania bardzo gęstej masy, pod koniec dodać cukier, skórkę oraz barwnik.
Tak przygotowanym kremem posmarować tort, pozostały przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie otwartej gwiazdy(1m Wiltona) i spiralnymi ruchami wyciskać róże.
Gotowy schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Smacznego!


* - jest to waga przed odsączeniem, bo dzień wcześniej jogurt należy wylać na sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i pozostawić w lodówce na noc, aby odciekł nadmiar wody


Słodkie Walentynki 2014

24 komentarze:

  1. Gdyby każdy mężczyzna zrobił dla swojej kobiety taki tort walentynkowy, byłoby idealnie :) podziwiam Twój blog od dłuższego czasu :) mój chłopak niestety nie garnie się do gotowania...

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort jest dosyć pracochłonny, ale tak cudownie i zachwycająco się prezentuje... Może się pokuszę na zrobienie? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurcze chyba powinnam Twój blog mojemu męzowi dodać do obserwowanych :))) Mógłby się zainspirować ihihihihi wygląda obłędnie !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ma się taki tort to już nawet kwiaty nie potrzebne. Mina drugiej połówki bezcenna jak dostanie takie cudo. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjny tort:) wygląda zjawiskowo w środku jak i na zewnątrz:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mistrzostwo! Wyglada przepieknie! Sprobuje zrobic cos takiego w babeczkach

    OdpowiedzUsuń
  7. Arcydzieło! Jednak przypuszczam, że mnie nie wyszłyby takie piękne kremowe róże....

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja, zresztą jak każdy Twój wypiek.
    Aż mi ślinka cieknie patrząc na taki tort :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo słodki, w sensie wyglądu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale świetny ! Od razu skojarzyło mi się z lalkami barbie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Te róże na torcie są nieziemskie:)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny, nie dość że tak pięknie ozdobiony, to w środku również niebanalny :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Już ta jedna propozycja jest jak dla mnie wystarczająca :). Perfekcyjne wykonanie :).

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow! Jaki piękny! Chciałabym taki zrobić, ale nie wiem czy podołam :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda obłędnie! Mistrzostow świata!

    OdpowiedzUsuń
  16. jest przepiękny!!! imponujący

    OdpowiedzUsuń
  17. czy myślisz, że jak dam 500g mascarpone i 300g kremowki to utrzyma sie ta masa na wierchu i po bokach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że tak, ale masę trzeba dobrze ubić i schłodzić. Dla pewności zawsze można dodać trochę żelatyny i gdy zacznie ściągać dopiero szprycować.

      Usuń