Trochę jesiennie bo za oknem już wiosna, ale na dobrą szarlotkę nigdy nie jest zła pora, prawda? :)
Ta jest przygotowana na cieście z dodatkiem serka homogenizowanego między którym ukryte są całe połówki jabłek obficie posypane cukrem i cynamonem. Mmm...
Ciasto
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250g serka homogenizowanego
- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Obie rozwałkować na wymiar formy(u mnie 30x35cm), jedną wyłożyć na dno.
Nadzienie
Składniki:
- 5 jabłek obranych i przekrojonych na pół
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek cukru
- łyżeczka cynamonu
- łyżka skrobi ziemniaczanej
Piec w 180ºC przez 60 minut.
Na serku homogenizowanym robiłam ,ale klasyka zawsze górą! ;)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmm...... i jak tu byc na diecie odwiedzajac Twoja strone Mateuszu??
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ewa
i znowu pyszne ciasto ! Ja też dzisiaj upiekłam szarlotkę. Twój przepis będzie następny! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń