8 mar 2014

Jabłecznik na serku homogenizowanym


Trochę jesiennie bo za oknem już wiosna, ale na dobrą szarlotkę nigdy nie jest zła pora, prawda? :)
Ta jest przygotowana na cieście z dodatkiem serka homogenizowanego między którym ukryte są całe połówki jabłek obficie posypane cukrem i cynamonem. Mmm...

Ciasto
Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250g serka homogenizowanego
  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć w dłoniach do powstania okruchów. Wlać serek, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części, schłodzić minimum 30 minut.
Obie rozwałkować na wymiar formy(u mnie 30x35cm), jedną wyłożyć na dno.


Nadzienie
Składniki:
  • 5 jabłek obranych i przekrojonych na pół
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
 Jabłka wymieszać z pozostałymi składnikami, układać na pierwszej warstwie ciasta, przykryć drugą, zrobić kilka nacięć(aby para mogła ulatywać), wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać obficie grubym cukrem.
Piec w 180ºC przez 60 minut.





Akcja Szarlotki

3 komentarze:

  1. Na serku homogenizowanym robiłam ,ale klasyka zawsze górą! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmmmm...... i jak tu byc na diecie odwiedzajac Twoja strone Mateuszu??

    Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
  3. i znowu pyszne ciasto ! Ja też dzisiaj upiekłam szarlotkę. Twój przepis będzie następny! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń