Bardzo proste ucierane ciasto z brzoskwiniami.
Tego typu wypieki zazwyczaj są dla mnie suche dlatego dodałem do niego kwaśnej śmietany 18% dzięki której jest ono wilgotniejsze i delikatniejsze.
Składniki:
- 150g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- łyżeczka cynamonu
- 3-4 brzoskwinie(mogą być z puszki)
Mąkę przesiać z sodą i na najmniejszych obrotach miksera połączyć ją z masą.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń, na tym etapie można posypać ciasto kruszonką.
Piec w 180ºC przez ok. 60 minut. Patyczek wbity w środek powinien być suchy.
mniam! <3
OdpowiedzUsuńProstota u mnie zawsze wygrywa! Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń