8 mar 2014

Jogurtowe z brzoskwiniami


Bardzo proste ucierane ciasto z brzoskwiniami.
Tego typu wypieki zazwyczaj są dla mnie suche dlatego dodałem do niego kwaśnej śmietany 18% dzięki której jest ono wilgotniejsze i delikatniejsze.

Składniki:
  • 150g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • 3-4 brzoskwinie(mogą być z puszki)
Masło z cukrem utrzeć mikserem, aż pojaśnieje, nie przerywając miksowania dodać jajka, cynamon oraz śmietanę.
Mąkę przesiać z sodą i na najmniejszych obrotach miksera połączyć ją z masą.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń, na tym etapie można posypać ciasto kruszonką.
Piec w 180ºC przez ok. 60 minut. Patyczek wbity w środek powinien być suchy.


2 komentarze: