10 mar 2014

Rogale śniadaniowe


Lekko słodkie, maślane drożdżowe rogale. Idealne z dżemem truskawkowym i kubkiem zbożowej kawy.
Takim śniadaniem przynajmniej ja mogę zaczynać każdy dzień. :)


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 30g świeżych drożdży
  • pół szklanki wody
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • płaska łyżeczka soli
  • 100g miękkiego masła(z czego 3 łyżki do ciasta)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
Drożdże rozpuścić w mleku, odstawić.
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wodę, rozczyn, żółtka, masło(3 łyżki).  Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto(ok. 8 minut wyrabiania), przykryć i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na koło o grubości ok. 1cm, posmarować je pozostałym masłem, wyciąć 8-10 trójkątów. Każdy zwinąć w rogala, odstawić na 30 minut do napuszenia, przed pieczeniem posmarować rozbełtanym białkiem.
Piec 25 minut w 180ºC do ładnego zrumienia.


6 komentarzy:

  1. Jakie puchate! Piękne Ci wyrosły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale niesamowicie wyrosły! Wyglądają bardzo kusząco: )

    OdpowiedzUsuń
  3. takie rogale kiedyś mnie zgubią - umrę z przejedzenia śniadaniowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! ale piekne grubaski!czemu mi nikt nie chce zrobic takich na sniadanie?!;)

    OdpowiedzUsuń