7 mar 2014

Mleczny sernik z bananami



Te serniki mnie wykończą.... Cały czas mam pełno pomysłów na kolejne, a twarogu brak! Następny będzie chyba z ziemniakami i skórką pomarańczową. Ciekaw jestem jak to wygląda w wydaniu słodkim.... no ale nie o tym.
Dziś sernik z mleczną czekoladą, mlekiem w proszku i bananami na spodzie z płatków owsianych. Całość udekorowana jest stróżkami z rozpuszczonej czekolady i bitą śmietaną. Musicie wypróbować takie zestawienie smaków.


Owsiany spód
Składniki:
  • szklanka płatków owsianych
  • 70g rozpuszczonego masła
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki wymieszać łyżką i tak powstałą masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 22cm.
Piec w 180ºC prze 15-20 minut, aż brzegi nie zaczną się rumienić.
W tym czasie przygotować masę serową.


Masa serowa
Składniki:
  • 3 bardzo dojrzałe banany rozgniecione na papkę(najlepiej z ciemnymi plamami na skórce)
  • 600g mielonego twarogu
  • 250g mascarpone
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 300g mlecznej czekolady
  • 4 duże jajka lub 5 mniejszych
  • łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki mleka w proszku(można pominąć)
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
Najprościej umieścić wszystkie składniki w robocie kuchennym i zmiksować na jednolitą masę bez grudek.
Masę wylać na podpieczony spód, piec w 170ºC przez 80-90 minut lub do czasu gdy sernik lekko się zrumieni, a przy poruszaniu formą nie będzie dygotał.
Wystudzić przy zamkniętych drzwiczkach, wypiąć z obręczy i schłodzić przez całą noc w lodówce.
Przed podaniem udekorować rozpuszczoną czekoladą i bitą śmietaną.
Smacznego!




Serniki dla Miksera - edycja 1.14

12 komentarzy:

  1. Dla mnie bez bitej śmietany i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och i ach, jak przy każdym Twoim wypieku. Tu może nawet bardziej, bo ten sernik, ta dekoracja... Cudo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Matko! Jeszcze nie wyjęłam z pieca Sticky buns z jabłkiem a tu już nowe cudo!! Bardzo piękne zdjęcia, Interesujący, ciekawy ten spód. No, nie, no muszę go jutro machnąć bo nie wytrzymam z ciekawości jak on może niebiańsko smakować.

    OdpowiedzUsuń
  4. kalorii sporo, ale boski to on jest :) fajny spód

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobić!!! Piękny i na pewno smakowity :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. aż chce mi się go porwać! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba piekliśmy bananowe serniki w tym samym czasie. Chociaż oba bananowe, w smaku pewnie zupełnie różne :-) Piękny ten Twój sernik, a po konsystencji widać, że świetnie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń

  8. Bardzo piękny i na pewno smaczny.
    Piękne fotografie.
    Pyszności ;-)

    OdpowiedzUsuń