25 paź 2013

Pumpkin pie, tarta dyniowa


Tarta bardzo jesienna, zdecydowanie dla miłośników dyni i mocnych korzennych aromatów. :)

Kruchy spód
Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sola i cynamonem, dodać masło i rozcierać je w dłoniach do momentu powstania kruszonki. Wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folie i schłodzić 30 minut w lodówce.
Rozwałkować na podsypaną mąką blacie i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 23cm.

Na ciasto wyłożyć arkusz papieru do pieczenia, wysypać ziarna fasoli lub inne obciążniki.
Wstawić do rozgrzanego na 180ºC piekarnika na 10 minut, po tym czasie zdjąć obciążniki oraz papier i podpiekać kolejne 5 minut, w tym czasie przygotować nadzienie.


Nadzienie dyniowe
Składniki:
  • 400g dyniowego puree
  • 150g słodzonego mleka skondensowanego
  • 3 średnie jaja
  • 3/4 szklanki cukru brązowego(może być też biały)
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki utrzeć ze sobą tylko do połączenia się - jeśli masę zbyt napowietrzymy popęka w trakcie pieczenia.
Gotowe nadzienie wylać na podpieczony spód.
Piec w 180ºC przez około 50-60 minut(nadzienie powinno być ścięte). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, schłodzić ok. 2-3 godzin.
Przed podaniem można udekorować ubitą śmietaną(3/4 szklanki zimnej śmietanki 36% ubite z łyżką cukru pudru) i posypać kokosowym krokantem.

7 komentarzy:

  1. Mam pytanko, bo bardzo mnie to zastanawia. Widział na już paru Twoich zdjęciach te same koraliki, które również widnieją i na tych zdjęciach i tak się zastawiam czy to jest różaniec, bo tak to wygląda? Jeśli tak to trochę "dziwna ozdoba" :|
    Nie zmienia to jednak faktu, że wszystkie Twoje zdjęcia są naprawdę ładne i baaardzo apetyczne. :)
    Pozdrawiam,
    Monia

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo efektownie sie prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ma cudownie intensywny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł z dodaniem mleka skondensowanego do masy :) U mnie dziś również tarta dyniowa, tyle, że z dodatkiem czekolady :)

    OdpowiedzUsuń