Druga odsłona tych włoskich ciasteczek. Tym razem czekoladowe z aromatem miodu i chrupiącymi migdałami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 duże jajka
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g cukru
- 80g posiekanej gorzkiej czekolady
- łyżeczka esencji waniliowej
Jajka z cukrem, miodem i wanilią ubijać przez ok. 3 minuty, aż napuszą się i pojaśnieją.
Łyżką wmieszać przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao mąkę, gdy prawie cała zostanie wchłonięta*, dodać migdały oraz czekoladę.
Ciasto podzielić na 2 części i zwilżonymi w wodzie dłońmi uformować z niego 2 bochenki.
Piec przez 25-30 minut w 180ºC aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Gorące wyjąć z pieca, odczekać 5minut i ostrym nożem pokroić w kromki o grubości 1cm.
Ułożyć je na blaszce, opiekać 8 minut, po tym czasie przewrócić na drugą stronę i piec ok. 4min.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
* - może okazać się, że ciasto będzie zbyt suche, należy dodać wtedy 2-3 łyżki wody
Czekoladowe robiłam ,lecz przyznać muszę iż wolę klasyczne ;)
OdpowiedzUsuńBaaardzo mocno czekoladowe! Świetnie wyglądają z tymi kontrastującymi migdałami :)
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno podobne. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuń