Zapraszam na obłędnie słodką, ale fenomenalną w smaku roladę czekoladową o aromacie orzechów laskowych który przebija się tam za sprawą kremu w którym jest moja ukochana nutella. :D
Biszkopt
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
Za pomocą łopatki do masy jajecznej wmieszać przesianą mąkę z kakao.
Ciasto wyłożyć cienką warstwą na największa płaską blaszkę piekarnika.
Piec w 180ºC przez ok. 15 minut, w międzyczasie przygotować ściereczkę obficie posypaną cukrem pudrem.
Upieczony biszkopt od razu wyjąć, wyłożyć go góry nogami na ściereczce, delikatnie zdjąć papier do pieczenia i ciasno zwinąć(wraz z ścierką) w roladę, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Nutella krem
Składniki:
- 250g serka mascarpone
- 3/4 szklanki nutelli
- 150ml ziemnej śmietany kremówki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody
Mascarpone zmiksować z nutellą oraz rozpuszczoną żelatyną, za pomocą łopatki delikatnie wmieszać ubitą śmietanę.
Biszkopt rozwinąć, wyłożyć na niego krem(zachowując margines na brzegu) i ponownie delikatnie zawinąć.
Ułożyć miejscem łączenia do dołu, schłodzić 3-4 godziny.
Dodatkowo:
- 60g czekolady deserowej
- łyżka miodu
- łyżka mleka
- 100ml ubitej śmietany do dekoracji - opcjonalnie
Czekolada z czekoladą w czekoladzie... To coś dla mnie! :D
OdpowiedzUsuńjak wszystko na Twoim blogu...przeapetyczne!
OdpowiedzUsuńJeżeli coś ma w sobie orzechy to musi być boskie ;)
OdpowiedzUsuńTo jest jeden z tych wypieków, dla których na pewno straciłabym głowę: )
OdpowiedzUsuńWyjątkowo elegancka :)
OdpowiedzUsuńizomorfia3
OdpowiedzUsuńPierwszy przepis z tej świeżo odkrytej strony :)
Jestem pod wrażeniem ,że mężczyzna robi takie cuda :D:D
Po sernikach miałam ochotę na coś mega-maxi czekoladowego-ta rolada jest idealna na takie"smaczki".
Piękne zdjęcia-jeszcze tutaj wrócę!