Po chałwowej, kajmakowej i kawowej czas na jagodową.
Przygotowana na jasnym biszkopcie, nasączonym syropem cytrynowym.
Samą piankę można przygotować z dodatkiem świeżych(teraz to raczej trudne ;) ), mrożonych jak i takich jagód które zostały zasłoikowane.
Biszkopt
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka esencji waniliowej
Ciasto wylać do formy o wymiarach 30x35cm.
Piec w 180ºC przez 25-30 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Dodatkowo:
- sok z jednej dużej cytryny
- 3/4 szklanki wody
- 1/5 szklanki cukru
- 100g białej czekolady
- 50g masła
- łyżka mleka
Masa jagodowa
Składniki:
- 400ml zimnej śmietanki 36%
- 250g mascarpone
- 250g zmiksowanych na puree jagód
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny + 3-4 łyżki wody do namoczenia
Krem wylać na ciasto, przykryć arkuszem folii spożywczej i schłodzić ok. 2-3 godzin do stężenia.
Na piankę wylać polewę z białej czekolady, ponownie schłodzić.
Smacznego!
Dobra teraz to mówię na serio - ta chyba najlepsza z całej czwórki! :D
OdpowiedzUsuńDziękować. :)
UsuńWygląda przepysznie :)!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda. Na pewno jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń