17 mar 2014

Kostka jagodowa


Po chałwowej, kajmakowej i kawowej czas na jagodową.
Przygotowana na jasnym biszkopcie, nasączonym syropem cytrynowym.
Samą piankę można przygotować z dodatkiem świeżych(teraz to raczej trudne ;) ), mrożonych jak i takich jagód które zostały zasłoikowane.

Biszkopt
Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2  szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka esencji waniliowej
Jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż staną się jasne, gęste i znacznie zwiększą swoją objętość, zmniejszyć obroty i w 3 partiach dodawać suche składniki, a w 2 mokre(zaczynając i kończąc na suchych).
Ciasto wylać do formy o wymiarach 30x35cm.
Piec w  180ºC przez 25-30 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.



Dodatkowo:
  • sok z jednej dużej cytryny
  • 3/4 szklanki wody
  •  1/5 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagotować, przestudzić i nasączyć przygotowanym syropem biszkopt.
  • 100g białej czekolady
  • 50g masła
  • łyżka mleka
 Czekoladę połamać, dodać masło i mleko. Rozpuścić nad kąpielą wodną.


Masa jagodowa
Składniki:
  • 400ml zimnej śmietanki 36%
  • 250g mascarpone
  • 250g zmiksowanych na puree jagód
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny + 3-4 łyżki wody do namoczenia
Śmietankę i mascarpone ubić na sztywny krem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.,
Krem wylać na ciasto, przykryć arkuszem folii spożywczej i schłodzić ok. 2-3 godzin do stężenia.
Na piankę wylać polewę z białej czekolady, ponownie schłodzić.


Smacznego!



4 komentarze: