30 mar 2014

Wytrawny sernik z łososiem i kaparami


Takiego sernika jeszcze na blogu nie było, a wiecie, że moja sernikowa kolekcja jest już pokaźna. :)
Tym razem nie na słodko lecz słono, do tego z rybą.
Trochę bałem się go robić, bo to eksperyment kuchenny. Okazał się niezwykle smaczny. Przypominał trochę hmmm..... pasztet z łososia?

Spód
Składniki:
  • 170g solonych krakrsów
  • 90g masła
Krakersów pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem.
Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyrównać i docisnąć.
Piec 15 minut w 180ºC.

Masa serowa
Składniki:
  • 700g mielonego twarogu
  • 300g ugotowanych ziemniaków
  • 450g łososia(świeżego)
  • 7cm białej części pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • 100g parmezanu
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść kaparów(można pominąć)
  • pieprz, sól, ostra i słodka papryka
 / masę polecam robić w malakserze, ułatwia to życie ;) /

Łososia oprószyć solą i pieprzem, smażyć na teflonowej patelni(z odrobiną oliwy) skórą do dołu. Gdy zmieni kolor do 2/3 wysokości przewrócić na drugą stronę i dosmażać aż straci surowość.
Obrać ze skóry, pozbawić ości, odstawić do lekkiego przestudzenia.

Na patelni z odrobiną masła zeszklić czosnek, cebulę, pora i startą na tarce marchew. Gdy warzywa zmiękną przełożyć je do malaksera razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować na jednolitą masę bez gródek, doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą, słodką i ostrą papryką(jeśli macie opory przed próbowaniem masy z surowymi jajkami polecam dodać je na koniec, po doprawieniu).

Masę wylać na podpieczony spód.
Piec w 180ºC przez 60-70 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Gotowy sernik jak każdy inny wystudzić przy zamkniętych drzwiach, a następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Dla nas mistrzowski był ze świeżym ogórkiem i kleksem kwaśnej śmietany. :)
Smacznego i udanych eksperymentów kuchennych!


5 komentarzy:

  1. bardzo fajny i oryginalny pomysl;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla Ciebie chyba nie ma rzeczy niemożliwych :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To dopiero eksperyment! Bardzo mnie ciekawi smak tego sernika, bo takiego jeszcze nie jadłam; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusi mnie wytrawny sernik, ale... Jakoś tak... Boję się trochę...

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik właśnie siedzi w piekarniku, zobaczymy czy będzie smakował gościom :)

    OdpowiedzUsuń