Drożdżówki zainspirowane rogalami Marcińskimi, na które recepturę znajdziecie u mnie.
Przepis trochę pod Wielkanoc bo z migdałami, marcepanem i białym makiem czyli wszystkim dobrym co istnieje. :)
Ciasto
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4* szklanki ciepłego mleka
- 50g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 50g rozpuszczonego masła
- 1 jajko(samo żółto, białko rozbełtać z odrobiną wod - posłuży do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
- pół łyżeczki soli
- łyżka esencji waniliowej
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrośnięte drożdże. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto(będzie lepić się do rąk, ale nie poddawajcie się ;) ), przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Nadzienie
Składniki:
- 300g białego maku
- 200g marcepanu
- 100g posiekanych migdałów
- 1/3 szklanki miodu
- duże jajko
- pół łyżeczki cynamonu(opcjonalnie)
- łyżka kwaśnej śmietany
Marcepan(bardzo ważne aby był w temperaturze pokojowej, można go też delikatnie podgrzać w mikrofali), utrzeć z jajkiem, śmietaną i miodem. Dodać mak, cynamon i migdały.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-13 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, wykładać na niego czubatą łyżkę nadzienia, zwijać w roladę, przeciąć ją ostrym nożem na pół, zapleść ze sobą, a następnie zwinąć w ślimaka.
Drożdżówki ostawić w ciepłe miejsce na 20-25 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować je rozbełtanym białkiem i posypać płatkami migdałów.
Piec w 180ºC przez 20-25 minut.
Smacznego!
O rany - ile pysznych smaków. Muszę spróbować je zrobić!
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńno masz.. cuda z piekarnika!
OdpowiedzUsuńWspaniałe :) sięgam jedną i uciekam :D
OdpowiedzUsuń