20 mar 2014

Żytnie z jabłkami


Dieta dietą, ale coś słodkiego jeść trzeba. Niestety. Tak więc jeśli już to coś zdrowego. Przygotowałem ciasto na żytniej mące. Trochę bałem się co z tego wyjdzie bo jest ona dużo cięższa niż ta pszenna do tego użyłem pół na pół z razową. Efekt mnie zaskoczył, wszystko ładnie wyrosło, zero zakalca, ciasto wyszło wilgotne i pyszne!


Składniki:
  • 150g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • szczypta soli
  • 2-3 jabłka
Masło z cukrem utrzeć mikserem do białości(ok. 5-6 minut ubijania), dodać jajka i ponownie dobrze zmiksować(masa powinna być jasna i puszysta).
W 2 turach dodać suche składniki oraz maślankę.

Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy ok 21cm, na wierzchu ułożyć ponacinane jabłka.
Piec w 180ºC przez 50-60 minut lub do czasu aż wbity w środek patyczek będzie suchy.


6 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglada. Jak widac nawet lekko dietetyczne ciasto moze byc pyszne :) Mnie strasznie sie podoba ta Twoja zielona patera...pasowalaby mi do kompletu :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wyglądają te cieniutkie plasterki jabłek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciasto... i super pomysł z nacinaniem jabłek :)

    OdpowiedzUsuń