Dużo już tych kostek jest na blogu, prawda?
Dziś zapraszam Was na czekoladową z pomarańczą. Jest ona cięższa od pozostałych bo krem jest przygotowany nie na bazie mascarpone i śmietanki, a cream patisserie.
Ciasto
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka octu
Na najniższych obrotach miksera dodawać w 3 partiach przesianą mąkę z kakao(przy ostatniej dodać ocet) i mleko. Ciasto wylać do formy o wymiarach 30x35cm.
Piec w 180ºC przez 25-30 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Ciasto nasączyć ponczem(1/3 szklanki wody + 1 łyżeczka kawy +2 łyżeczki cukru pudru).
Wylać na nie przygotowaną galaretkę, schłodzić do jej stężenia.
Krem
Składniki:
- 0,5l pełnego mleka
- 0,5l śmietanki 30-36%
- 4 całe jajka + 3 żółtka
- szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4,5 łyżki żelatyny
- 250ml śmietanki 36% ubitej na sztywno
W misie miksera utrzeć jajka z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej i gęstej masy. Cały czas miksując dodać mąki, kakao oraz cynamon, gdy masa stanie się gładka wlewać po trochu gorące mleko.
Całość postawić na ogniu, zagotować cały czas mieszając, przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, a następnie zmiksować ją z masą czekoladową.
Za pomocą łopatki wmieszać ubitą śmietankę, a następnie krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać, schłodzić minimum 4-5 godzin.
Dodatkowo:
- 2 galaretki rozpuszczone w 700ml wody
- 100g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mleka
- łyżka miodu
Przed podaniem udekorować skórką pomarańczową.
Smacznego!
Połączenie pomarańczy i czekolady to kolejne, które uwielbiam. Świetny ma kolor to ciacho; )
OdpowiedzUsuńJa też się przychylam do Twojej opinii. Pomarańcze i czekolada to para idealna. :)
UsuńKostki są świetne i poproszę więcej - każda z nich widnieje na mojej liście "ciast do zrobienia" :D
OdpowiedzUsuńBędzie więcej, w sumie to już są wie nowe. Pina colada i cytrynowa. ;)
UsuńWygląda niesamowicie apetycznie! Lubię takie czekoladowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńChyba jestem jedyną osobą, której połączenie czekolada-pomarańcza nie smakuje :P
OdpowiedzUsuńKostki w Twoim wykonaniu są obłędne! Musze w końcu którąś z nich zrobić :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńcudownie wyglada!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają te kosteczki..takie bardzo "exclusive"..Zapisuję na liście " MUSZĘ TO ZROBIĆ"
OdpowiedzUsuńmam pytanie czysto praktyczne: w części dodatkowej są 2 galaretki.... a później w kąpieli wodnej rozpuszcza się czekolady itd. a co z tymi galaretkami? bo ta w środku jest wczesniej... oczywiście pomarańczowe mają być?
OdpowiedzUsuńTak, pomarańczowe i to są te dwie które są w środku(między ciastem a kremem). Nie miałem gdzie ich upchnąć w przepisie więc wpisałem je na koniec. :)
Usuńmam pytanie praktyczne... pod częścią "dodatkowo" są jeszcze 2 galaretki... co z nimi? bo rozumiem, że ta w środku jest wcześniej...oczywiscie galaretki pomaranczowe?
OdpowiedzUsuńHej, bardzo sie ciesze ze znalazlam wczoraj Twojego bloga. Swietne przepisy! Mam pytanie odnosnie roztopionej czekolady z maslem i miodem... ma byc wylozona na ciasto czyli biszkopt czy cale ciasto czyli sama gore - krem :) Jesli na sama gore to trzeba schlodzic zeby kremu nie rozpuscilo? Na zdjeciu pod galaretka nie widze czekolady ale wole sie upewnic :) Dzieki!
OdpowiedzUsuńHej! :)
UsuńPolewę należy wylać na krem po jego stężeniu w lodówce.
Dziękuję ! :)
Usuń