Klasyk kuchni francuskiej; Beef Bourguignon to nic innego jak gulasz wołowy gotowany w czerwonym winie z dodatkiem marchwi, cebuli, grzybów i ziół.
Składniki:
- 1kg wołowiny pokrojonej w grubą kostkę
- 50g boczku
- 4 bardzo duże marchewki pokrojone w spore kawałki
- 4 ząbki czosnku z grubsza posiekane
- 4 duże cebule pokrojone w grubą kostkę
- 400g pieczarek
- 200g marynowanych cebulek
- 600ml czerwonego półsłodkiego wina
- 400ml wywaru wołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- tymianek, rozmaryn
- pieprz, sól
- odrobina mąki do odtoczenia mięsa
Na patelnię dolać 2-3 łyżki dodatkowego oleju i partiami obsmażać obtoczone w soli, pieprzu i mące mięso - ma się ładnie zrumienić ze wszystkich stron; zdjąć je z ognia.
Do tego samego naczynia wrzucić pokrojoną cebulę, marchew, czosnek i zioła. Smażyć ok. 5 minut, aż odrobinę zmiękną. Dodać koncentrat pomidorowy, mięso, boczek, wino i wywar. Doprawić solą, pieprzem, doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć gaz do minimum i gotować ok. 2 godzin co jakiś czas mieszając aby nic się nie przypaliło.
Na ok. 10 minut przed końcem gotowania pieczarki podsmażyć na maśle, dodać je do gulaszu razem z marynowanymi cebulkami.
Smacznego!
Uwielbiam takie dania, są sycące i pyszne: )
OdpowiedzUsuńMoże się czepiam - ale cóż to za okropny zlepek "beef bourguignon". W oryginale danie nazywa się boeuf bourguignon. A jeśli chcemy tłumaczyc na angielski to burgundy beef.
OdpowiedzUsuńSamo danie kocham nad życie. Tylko, że ja zalewam je wytrawnym ciężkim winem, a zamiast rozmarynu dodaję tymianek.
/Magda
Tak to jest gdy dodaje się przepis z telefon podczas zakupów. :D
UsuńJuż poprawiam!
Wygląda obłędnie (słowa z klawiatury zdeklarowanej wegetarianki) a z ciekawości, czyj to przepis? Bo poluję oczywiście na ten Julii C. ;)
OdpowiedzUsuńTo w sumie taki mój zlepek z oglądanych na YT filmów - tak, oglądanie jak inni robią jeść bardzo lubię. :D
Usuńnapewno pyszne,ale wolę Twoje wypieki :)
OdpowiedzUsuńBuon appetit jak zawołałaby Julia Chile :). Pysznie.
OdpowiedzUsuńChild! Ach ta autokorekta ;)
OdpowiedzUsuń