Jestem bardzo, ale to bardzo zorganizowany. Kupiłem wszystko co było mi potrzebne do jej zrobienia z wyjątkiem bez, a że nie chciało już mi się jechać do sklepu musiałem upiec je sam, ale Wy idźcie na łatwiznę i kupcie je, oszczędza się sporo czasu. ;)
Ciasto
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka octu
Na najniższych obrotach miksera dodawać w 3 partiach przesianą mąkę z kakao(przy ostatniej dodać ocet) i mleko. Ciasto wylać do formy o wymiarach 30x35cm.
Piec w 180ºC przez 25-30 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Ciasto nasączyć ponczem(1/4 szklanki ajerkoniaku, 3 łyżki cukru pudru, 1/3 szklanki wody).
Masa kajmakowa
Składniki:
- 500g kajmaku
- 250g miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki ajerkoniaku
- 400g bez
Za pomocą łopatki wmieszać pokruszone bezy.
Masę rozsmarować na biszkopcie.
Wierzch
Składniki:
- 600ml śmietany kremówki
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Wyłożyć ją na masę kajmakowa, wyrównać, przykryć folią spożywczą i schłodzić minimum 4-5 godzin w lodówce.
- 100g gorzkiej czekolady
- łyżkami miodu
- 3 łyżki mleka
* - pomysł z Kwestii Smaków, jednak z moimi modyfikacjami.
Twoja wersja bardziej mi odpowiada. Gdyby nie było mega słodkie, byłoby idealne;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
To jest coś dla mnie! :D
OdpowiedzUsuńCoraz bardziej mi się Twoje kostki podobają, a ta najbardziej chyba:)
OdpowiedzUsuńMusi być mega pyszna bo tak wygląda :) Da się z dostawą do domu ? Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńOjejku, strasznie apetyczne ciacho...bezy, krem kajmakowy i bita śmietana - cudowne połączenie :)
OdpowiedzUsuńO rany jakie cudne ciasto.
OdpowiedzUsuńO rany jakie ekstra ciasto.
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam! A tak lubię...
OdpowiedzUsuńCudne :) To ciasto kusi mnie już od jakiegoś czasu. Strasznie boję się jednak, że będzie zbyt słodkie.
OdpowiedzUsuńTeż miałem taką obawę, ale jakoś całość, nie jest aż takim ulepkiem. ;)
Usuń