6 kwi 2014

Drożdżówki z nutellą


Na śniadanie i w drogę. Najlepsze drożdżówki z nutellą, bo w sumie wszystko co z nią jest obłędne, prawda? ;)

Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka esencji waniliowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • nutella*

Drożdże rozpuścić w mleku razem z łyżką cukru i maki, odstawić na 10 minut do napuszenia.
W dzierży miksera wymieszać mąkę, resztę cukru, cynamon i sól, dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe mokre składniki. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do podwojenia swojej objętości.

Wyrośnięte odgazować i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5cm.
Na całej powierzchni rozsmarować warstwę nutelli, zwinąć w roladę którą podzielić na ok. 12-13 części, każdą z bułeczek docisnąć na środku(np. trzonkiem drewnianej łyżki) aż do blaszki. Pozostawić na 3- minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować łyżką miodu wymieszaną z łyżką wody.
Piec ok. 20 minut w 180ºC.


* - aby lepiej się rozsmarowywała proponuję podgrzać ją np. w mikrofali lub słoik wstawić do rondelka z gorącą wodą.

6 komentarzy:

  1. Wyglądają mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zobaczyłam pierwszy raz Twoje zdjęcia jedzenia to podobały mi się, ale jak kolejny i kolejny przepis na zdjęciach wygląda tak samo, to już jest nudno...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie taką nudę można serwować codziennie. Poproszę :D.

    OdpowiedzUsuń