Na śniadanie i w drogę. Najlepsze drożdżówki z nutellą, bo w sumie wszystko co z nią jest obłędne, prawda? ;)
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 40g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 80g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- łyżka esencji waniliowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- nutella*
Drożdże rozpuścić w mleku razem z łyżką cukru i maki, odstawić na 10 minut do napuszenia.
W dzierży miksera wymieszać mąkę, resztę cukru, cynamon i sól, dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe mokre składniki. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte odgazować i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5cm.
Na całej powierzchni rozsmarować warstwę nutelli, zwinąć w roladę którą podzielić na ok. 12-13 części, każdą z bułeczek docisnąć na środku(np. trzonkiem drewnianej łyżki) aż do blaszki. Pozostawić na 3- minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować łyżką miodu wymieszaną z łyżką wody.
Piec ok. 20 minut w 180ºC.
* - aby lepiej się rozsmarowywała proponuję podgrzać ją np. w mikrofali lub słoik wstawić do rondelka z gorącą wodą.
Wyglądają mega apetycznie :D
OdpowiedzUsuńjak zobaczyłam pierwszy raz Twoje zdjęcia jedzenia to podobały mi się, ale jak kolejny i kolejny przepis na zdjęciach wygląda tak samo, to już jest nudno...
OdpowiedzUsuńTaki styl, co zrobisz? No nic Pan nie zrobisz.
UsuńHaha! Dobre! :D I kurde prawidłowo.
UsuńHave five! :D
UsuńMnie taką nudę można serwować codziennie. Poproszę :D.
OdpowiedzUsuń