15 kwi 2014

Kostka czekoladowo-pomarańczowa


Dużo już tych kostek jest na blogu, prawda?
Dziś zapraszam Was na czekoladową z pomarańczą. Jest ona cięższa od pozostałych bo krem jest przygotowany nie na bazie mascarpone i śmietanki, a  cream patisserie.

Ciasto
Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka octu
Jajka(całe) ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż staną się jasne, gęste i znacznie zwiększą swoją objętość, zmniejszyć obroty, wlać olej i sodę.
Na najniższych obrotach miksera dodawać w 3 partiach przesianą mąkę z kakao(przy ostatniej dodać ocet) i mleko. Ciasto wylać do formy o wymiarach 30x35cm.
Piec w  180ºC przez 25-30 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.

Ciasto nasączyć ponczem(1/3 szklanki wody + 1 łyżeczka kawy +2 łyżeczki cukru pudru).
Wylać na nie przygotowaną galaretkę, schłodzić do jej stężenia.

Krem
Składniki:
  • 0,5l pełnego mleka
  • 0,5l śmietanki 30-36%
  • 4 całe jajka + 3 żółtka
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4,5 łyżki żelatyny
  • 250ml śmietanki 36% ubitej na sztywno
Mleko, śmietanę i kawę zagotować.
W misie miksera utrzeć jajka z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej i gęstej masy. Cały czas miksując dodać mąki, kakao oraz cynamon, gdy masa stanie się gładka wlewać po trochu gorące mleko.
Całość postawić na ogniu, zagotować cały czas mieszając, przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Żelatynę rozpuścić w wodzie, a następnie zmiksować ją z masą czekoladową.
Za pomocą łopatki wmieszać ubitą śmietankę, a następnie krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać, schłodzić minimum 4-5 godzin.


Dodatkowo:
  • 2 galaretki rozpuszczone w 700ml wody
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka miodu
Masło, miód, mleko i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na ciasto i ponownie schłodzić.
Przed podaniem udekorować skórką pomarańczową.
Smacznego!



15 komentarzy:

  1. Połączenie pomarańczy i czekolady to kolejne, które uwielbiam. Świetny ma kolor to ciacho; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się przychylam do Twojej opinii. Pomarańcze i czekolada to para idealna. :)

      Usuń
  2. Kostki są świetne i poproszę więcej - każda z nich widnieje na mojej liście "ciast do zrobienia" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie więcej, w sumie to już są wie nowe. Pina colada i cytrynowa. ;)

      Usuń
  3. Wygląda niesamowicie apetycznie! Lubię takie czekoladowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba jestem jedyną osobą, której połączenie czekolada-pomarańcza nie smakuje :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Kostki w Twoim wykonaniu są obłędne! Musze w końcu którąś z nich zrobić :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wyglądają te kosteczki..takie bardzo "exclusive"..Zapisuję na liście " MUSZĘ TO ZROBIĆ"

    OdpowiedzUsuń
  7. mam pytanie czysto praktyczne: w części dodatkowej są 2 galaretki.... a później w kąpieli wodnej rozpuszcza się czekolady itd. a co z tymi galaretkami? bo ta w środku jest wczesniej... oczywiście pomarańczowe mają być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pomarańczowe i to są te dwie które są w środku(między ciastem a kremem). Nie miałem gdzie ich upchnąć w przepisie więc wpisałem je na koniec. :)

      Usuń
  8. mam pytanie praktyczne... pod częścią "dodatkowo" są jeszcze 2 galaretki... co z nimi? bo rozumiem, że ta w środku jest wcześniej...oczywiscie galaretki pomaranczowe?

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej, bardzo sie ciesze ze znalazlam wczoraj Twojego bloga. Swietne przepisy! Mam pytanie odnosnie roztopionej czekolady z maslem i miodem... ma byc wylozona na ciasto czyli biszkopt czy cale ciasto czyli sama gore - krem :) Jesli na sama gore to trzeba schlodzic zeby kremu nie rozpuscilo? Na zdjeciu pod galaretka nie widze czekolady ale wole sie upewnic :) Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! :)

      Polewę należy wylać na krem po jego stężeniu w lodówce.

      Usuń
    2. Dziękuję ! :)

      Usuń