17 kwi 2014

Mazurek czekoladowo-kokosowy


Pierwszy w życiu mazurek w moim wykonaniu. Wiem, nie jest super mega piękny, ale średnio przykładam się ostatnio do dekoracji bo nie mam czasu... Wy oczywiście, możecie pobawić się w fantastyczne ułożenie skórki oraz kokosa.

Spód 
Składniki:
  • 220g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko
Wszystkie składniki powinny być zimne.
Ciasto najłatwiej wyrobić jest w malakserze. Wrzucić wszystkie składniki do niego, miksować pulasacyjnie do momentu, aż ciasto zbije się w jedną całość. Zawinąć je w folię, schłodzić minimum 30 minut w lodówce.
Rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, brzegi zawinąć tworząc rant.
Nakłuć widelcem, piec w 180ºC przez 15-20 minut do wyraźnego zrumienienia się.


Nadzienie
Składniki:
  • 100g czekolady
  • 200g masy kajmakowej
  • 3-4 łyżki uprażonego kokosy
  • skórka pomarańczowa
W kąpieli wodnej rozpuścić kajmak i czekoladę, wylać masę na upieczony spód, rozłożyć pozostałe składniki.
Mazurek odstawić najlepiej na całą noc(choć po jednym dniu, kroi się najlepiej) w temperaturze pokojowej.
Smacznego.




Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz