Pierwszy w życiu mazurek w moim wykonaniu. Wiem, nie jest super mega piękny, ale średnio przykładam się ostatnio do dekoracji bo nie mam czasu... Wy oczywiście, możecie pobawić się w fantastyczne ułożenie skórki oraz kokosa.
Spód
Składniki:
- 220g mąki pszennej
- 150g masła
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 całe jajko
Ciasto najłatwiej wyrobić jest w malakserze. Wrzucić wszystkie składniki do niego, miksować pulasacyjnie do momentu, aż ciasto zbije się w jedną całość. Zawinąć je w folię, schłodzić minimum 30 minut w lodówce.
Rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, brzegi zawinąć tworząc rant.
Nakłuć widelcem, piec w 180ºC przez 15-20 minut do wyraźnego zrumienienia się.
Nadzienie
Składniki:
- 100g czekolady
- 200g masy kajmakowej
- 3-4 łyżki uprażonego kokosy
- skórka pomarańczowa
Mazurek odstawić najlepiej na całą noc(choć po jednym dniu, kroi się najlepiej) w temperaturze pokojowej.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz