Znów wraca ładna pogoda, słońce przygrzewa więc i wypieki robią się coraz lżejsze. Czekolada, kajmak, toffy i inne ciężkie słodkości ustępują miejsca owocom. Póki co jeszcze mrożone, ale niedługo pojawią się świeże i to dopiero będzie uczta. :)
Dziś zapraszam Was na sernik. Taki zwykły, lekko cytrynowy, na kruchym spodzie, ale wierzch to przepyszny, cierpki mus jeżynowy.
Spód
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
Piec w 180ºC, aż do lekkiego zrumienienia się. W międzyczasie przygotować masę serową.
Masa serowa
Składniki:
- 700g mielonego twarogu
- 400g gęstego jogurtu naturalnego
- szklanka cukru
- skórka i sok z 2 cytryn
- 5 jajek
- 1 budyń śmietankowy
Masę przełożyć na podpieczony spód.
Piec w 170ºC przez 60 minut, aż sernik na środku będzie ścięty(przy poruszaniu formą może delikatnie dygotać). Wystudzić go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Mus jeżynowy
Składniki:
- 800g jeżyn
- 500ml śmietany 36%
- pół szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżki żelatyny
Śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej, cukier, rozpuszczoną żelatynę i pulpę owocową.
Wylać ją na zimny sernik, schłodzić w lodówce przez całą noc.
Przed podaniem udekorować stróżkami białej czekolady.
Smacznego!
Jeej najbardziej lubię w Twoich wypiekach to, że nie używasz malutkich form ( na przykład 20x20 -.- ) i nie mam problemu z przeliczaniem proporcji :D a sernik z musem zapowiada się genialnie, idealna opcja na święta! Dzięki!
OdpowiedzUsuńInnych używać nie mogę, bo po prostu porcje wychodziłyby za duże, a z ilością przepisów jakie testuję nie mogę sobie na to pozwolić. :D
UsuńJeżyny? Ach, już nie mogę się ich doczekać! :)
OdpowiedzUsuńJa robiłem czystkę w zamrażarce i znalazłem jeszcze paczkę. :)
UsuńSzkoda, że w mojej zamrażarce nie uchowały się już jagody:(( Ciasto wygląda fenomenalnie, latem na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho. Zreszta jak wszystkie u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńSpokojnych i pysznych Swiat!
Cudowny:) tęsknię za jeżynami.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt:)
bardzo rzadko wykorzystuję jeżyny do ciast- właśnie za ich cierpkość, ale ten sernik wygląda tak idealnie, że w tym roku wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń