19 kwi 2014

Sernik kajmakowy z musem orzechowym


Ostatnio znów mam fazę na serniki i jest ich całkiem sporo.
Dzisiaj prezentuję Wam przepis na kajmakowy z orzechowym musem. Chyba najbardziej udany z ostatnich wypieków. :)

Spód
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 150g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać zimne masło, posiekać, aż będzie w mniejszych kawałkach.
Dodać jajko i wyrobić gładkie, zwarte ciasto, rozwałkować, wylepić nim dno oraz boki formy o średnicy 23cm. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, wsypać obciążniki w postaci grochu lub fasoli.
Podpiec ok. 25 minut w 180ºC, w międzyczasie przygotować masę serową.

Kajmakowa masa serowa
Składniki:
  • 250g mascarpone
  • 500g mielonego twarogu
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 400g masy kajmakowej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
/ wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

Zmiksować na niskich obrotach oba rodzaje sera ze śmietaną i kajmakiem. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku, każdorazowo dokładnie rozprowadzając je w masie. Na koniec dodać mąkę. 
Masę wylać na spód(powinna sięgać do 3/4 wysokości formy), piec w 170ºC przez 60 minut, aż do ścięcia się sernika(środek może delikatnie dygotać przy poruszaniu formą).
Wystudzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Mus orzechowy
Składniki:
  • 180g masła orzechowego(gładkiego)
  • 200g jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300ml śmietany kremówki
  • łyżka żelatyny
Masło orzechowe zmiksować z cukrem pudrem, dodać jogurt.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dolewając do niej rozpuszczoną żelatynę.
Połączyć obie masy za pomocą łopatki, wyłożyć na wystudzony sernik. Całość schłodzić przez całą noc w lodówce.
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. O mamo, wygląda genialnie<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten mus! Zakochałam się ;)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamo... patrzeć nie mogę, takie to cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hej mateusz, piekne ciasta i zdjecia, widze ze asz ulubione iesjce kolo jakiegos brazoweg plotu ;) Widze ze masz nowy posta kazdego dnia! Ktoz to zjada te wszystkie ciasta? Pozdrowka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne są te twoje zdjęcia, przepisy, ciacha. Wszystko! :)
    Chyba żadna kobieta nie ustroiłaby tak otoczenia tych ciast! Wyglądają przez to tak cudownie! Aż ma się ochotę od razu je zjeść. Naprawdę, jestem pod wrażeniem.
    Co robisz z tymi wszystkimi ciastami? Ci, którzy je jedzą muszą być bardzo zadowoleni :)
    Będę tu zaglądać!
    Wesołych świąt :)
    Pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. :)
      Wszystko zostaje w rodzinie i wśród znajomych. :)

      Usuń
  6. Witam,

    mam pytanie o masło orzechowe ? czy ma to być oryginalne masło orzechowe, lekko słonawe, jasno brązowe, czy krem orzechowy typu. nutella ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło, zwykłe masło orzechowe, nie żaden krem. ;)

      Usuń
    2. Dzięki :) bo zastanawiałem się jak ten lekko słonawy smak masła orzechowego będzie się miał do słodkiego ciasta, stąd myślałem o słodkim kremie orzechowym.

      Usuń
    3. Sól wydobywa wszystkie smaki, nawet te słodkie. ;)

      Usuń