Ostatnio znów mam fazę na serniki i jest ich całkiem sporo.
Dzisiaj prezentuję Wam przepis na kajmakowy z orzechowym musem. Chyba najbardziej udany z ostatnich wypieków. :)
Spód
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- 150g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
Dodać jajko i wyrobić gładkie, zwarte ciasto, rozwałkować, wylepić nim dno oraz boki formy o średnicy 23cm. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, wsypać obciążniki w postaci grochu lub fasoli.
Podpiec ok. 25 minut w 180ºC, w międzyczasie przygotować masę serową.
Kajmakowa masa serowa
Składniki:
- 250g mascarpone
- 500g mielonego twarogu
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- 400g masy kajmakowej
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Zmiksować na niskich obrotach oba rodzaje sera ze śmietaną i kajmakiem. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku, każdorazowo dokładnie rozprowadzając je w masie. Na koniec dodać mąkę.
Masę wylać na spód(powinna sięgać do 3/4 wysokości formy), piec w 170ºC przez 60 minut, aż do ścięcia się sernika(środek może delikatnie dygotać przy poruszaniu formą).
Wystudzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Mus orzechowy
Składniki:
- 180g masła orzechowego(gładkiego)
- 200g jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300ml śmietany kremówki
- łyżka żelatyny
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dolewając do niej rozpuszczoną żelatynę.
Połączyć obie masy za pomocą łopatki, wyłożyć na wystudzony sernik. Całość schłodzić przez całą noc w lodówce.
Smacznego!
O mamo, wygląda genialnie<3
OdpowiedzUsuńTen mus! Zakochałam się ;)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
O mamo... patrzeć nie mogę, takie to cudowne :)
OdpowiedzUsuńhej mateusz, piekne ciasta i zdjecia, widze ze asz ulubione iesjce kolo jakiegos brazoweg plotu ;) Widze ze masz nowy posta kazdego dnia! Ktoz to zjada te wszystkie ciasta? Pozdrowka!
OdpowiedzUsuńCudowne są te twoje zdjęcia, przepisy, ciacha. Wszystko! :)
OdpowiedzUsuńChyba żadna kobieta nie ustroiłaby tak otoczenia tych ciast! Wyglądają przez to tak cudownie! Aż ma się ochotę od razu je zjeść. Naprawdę, jestem pod wrażeniem.
Co robisz z tymi wszystkimi ciastami? Ci, którzy je jedzą muszą być bardzo zadowoleni :)
Będę tu zaglądać!
Wesołych świąt :)
Pozdrawiam, Monika
Dziękuję. :)
UsuńWszystko zostaje w rodzinie i wśród znajomych. :)
Witam,
OdpowiedzUsuńmam pytanie o masło orzechowe ? czy ma to być oryginalne masło orzechowe, lekko słonawe, jasno brązowe, czy krem orzechowy typu. nutella ?
Masło, zwykłe masło orzechowe, nie żaden krem. ;)
UsuńDzięki :) bo zastanawiałem się jak ten lekko słonawy smak masła orzechowego będzie się miał do słodkiego ciasta, stąd myślałem o słodkim kremie orzechowym.
UsuńSól wydobywa wszystkie smaki, nawet te słodkie. ;)
Usuń