Bardzo efektowna drożdżówka z nadzieniem z białego maku oraz kawałków czekolady.
Jej formowanie może wydawać się trudne i pracochłonne, ale tak na prawdę to kilka nacięć i zawinięć. Każdy sobie z tym poradzi. :)
Ciasto
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- pół szklanki cukru
- 4 żółtka
- 50g miękkiego masła
- ok. 200ml ciepłego mleka
- 1/4 łyżeczki soli
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki oraz rozczyn drożdżowy. Zagnieść miękkie, elastyczne i odrobinę klejące ciasto.
Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Nadzienie
Składniki:
- 350g nadzienia z tego przepisu
- 150g posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 rozbełtane jajko
Pierwszy placek posmarować 1/3 masy makowej i 1/3 czekolady, przykryć drugim i powtórzyć cały proces. Mają powstać 4 warstwy ciasta i 3 nadzienia.
Brzegi zlepić, ostrym nożem lub radełkiem do pizzy zrobić 16 nacięć jednak nie do samego środka.
W dłonie wziąć dwa "ramiona" i skręcić je w przeciwnych kierunkach 2-3 razy, złączyć i powtórzyć z pozostałymi.
Drożdżówkę odstawić na 30 minut do napuszenia, przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec w 180ºC ok. 30 minut, aż do zrumienienia się.
Smacznego!
fiu, fiu ale apetycznie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę efektownie, będę musiała spróbować kiedyś tak zwinąć ciasto drożdżowe; )
OdpowiedzUsuńPiękna jest ta gwiazda :)
OdpowiedzUsuń