19 mar 2013

Pieczony brzuszek z czosnkiem


Tym razem propozycja typowo obiadowa lub do wykorzystania(jak ja to uczyniłem) jako wędlina do kanapek, bo te kupione w sklepie wszystkie smakują tak samo.

Składniki:
  • 1,5kg brzuszka bez kości
  • główka czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryk
  • 3-4 ziarenka pieprzu
  • 2-3 jagody jałowca
  • liść laurowca 
  • 1,5l wody
  • sól
  • 2 łyżki oleju
Do miski wlać ciepłą wodą, wrzucić do niej rozgniecione jagody jałowca, liść laurowy, ziarenka pieprzu i 1,5 łyżki soli. Odstawić do wystudzenia, a następnie zalać płynem mięso, przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Po marynowaniu wyjąć i osuszyć mięso, nakłuwać je co 5-6cm nożem tak aby powstały kieszonki w które powtykać kawałki czosnku.
W miseczce wymieszać  bazylię, oregano, papryki i olej. Tak przygotowaną pastą natrzeć mięso i odstawić na 2-3 godziny.

Mięso zawinąć w rękaw do pieczenia i piec 1,5 do 2h w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
Po wyjęciu zostawić na 10 minut aby odpoczęło jeśli chcemy je podawać do obiadu, a jeśli potratujemy je jako wędlinę najlepiej zostawić na 3-4 godziny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz