Tym razem propozycja typowo obiadowa lub do wykorzystania(jak ja to uczyniłem) jako wędlina do kanapek, bo te kupione w sklepie wszystkie smakują tak samo.
Składniki:
- 1,5kg brzuszka bez kości
- główka czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryk
- 3-4 ziarenka pieprzu
- 2-3 jagody jałowca
- liść laurowca
- 1,5l wody
- sól
- 2 łyżki oleju
Po marynowaniu wyjąć i osuszyć mięso, nakłuwać je co 5-6cm nożem tak aby powstały kieszonki w które powtykać kawałki czosnku.
W miseczce wymieszać bazylię, oregano, papryki i olej. Tak przygotowaną pastą natrzeć mięso i odstawić na 2-3 godziny.
Mięso zawinąć w rękaw do pieczenia i piec 1,5 do 2h w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
Po wyjęciu zostawić na 10 minut aby odpoczęło jeśli chcemy je podawać do obiadu, a jeśli potratujemy je jako wędlinę najlepiej zostawić na 3-4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz