20 mar 2013

Sernik z lemon curd


Serniki. Kto ich nie lubi? Ja! No prawie...
Serowe wypieki były bardzo długo omijane szerokim łukiem przeze mnie, a to zapewne dlatego, że wszystkie jakie miałem okazję próbować były suche, twarde i na kruchym spodzie. Czyli takie typowo polskie. Przed świętami Bożego Narodzenia postanowiłem zmierzyć się z nimi i sam upiec jakiegoś. 
Padło na bardzo cytrynowy sernik z lemon curdem i był to strzał w dziesiątkę! Serniki stały się moimi ulubionymi ciastami. Kremowe, wilgotne o wyrazistym smaku. Przynajmniej raz w miesiącu staram się piec jakiś nowy. Można powiedzieć, że serniki to moja obsesja, zaraz obok wypieków drożdżowych. ;)

Dziś przedstawiam właśnie ten pierwszy( co widać chyba po zdjęciach :) ). Jest to sernik pieczony w kąpieli wodnej dzięki czemu jest równy jak stół, nie pęka, a jego struktura jest delikatna i mazista.
Orzeźwiający miętowy spód, słodka masa serowa i kwaśny lemon curd. Połączenie idealne! Na pewno jeszcze do niego wrócę i postaram się jeszcze bardziej go ulepszyć.

Spód 
Składniki:
  •  60g masła
  • 1 szklanka* mąki
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej mięty
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać zimne masło i posiekać je z suchymi składnikami, aż będzie w małych kawałkach, dodać miętę i jajko. Szybko zagnieść i odstawi do schłodzenia na 10 minut.
/ w razie potrzeby gdyby ciasto nie chciało się związać można dodać 1-2 łyżki lodowatej wody/

Masa serowa
Składniki:
  • 0,7kg sera na sernik**
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • skórka i sok z jednej cytryny 
  • 1 budyń śmietankowy(40g)
  • 400g jogurtu np. greckiego lub naturalnego***
/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

Ser, jogurt, cukier, sok i skórkę z cytryny umieścić w misce i wymieszać do połączenia się składników. Można zrobić to mikserem na niskich obrotach lub tak jak jak łyżką.
Do masy dodawać po jednym jajku każdorazowo je rozmiksowując, na koniec dodać proszek budyniowy.

Lemon curd
Składniki:
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła
Wszystkie składniki prócz masła umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu aż zgęstnieje. Zajmie to ok. 2--3 minuty. Na koniec dodać masło.
Krem można zrobić w kąpieli wodnej, ale zajmuje to więcej czasu.

Wykonanie:

Dno tortownicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki szczelnie obłożyć folią aluminiową, aby przy pieczeniu w kąpieli wodnej nie przedostała się do niej woda.
 
Schłodzony spód rozwałkować, wyłożyć nim dno tortownicy, nakłuć widelcem w kilku miejscach lub obciążyć fasolą/grochem. Wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec ok. 10-15 minut, a jeśli pieczemy z obciążeniem, należy je po 10 minutach wyciągnąć i dopiekać ciasto jeszcze przez kolejne 5-6 minut, do lekkiego zrumienienia.

Na podpieczony i lekko przestudzony spód wylać masę serową, a tortownicę wstawić do większego naczynia**** do którego nalać wrzącą wodę do 1/3 wysokości formy w której jest sernik.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160-170 ºC i piec ok. 60-90 minut, aż do momentu gdy sernik będzie ścięty(środek może lekko dygotać przy poruszaniu formą).
Po upieczeniu sernik zostawić na 20-30 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i pozwolić mu ostygnąć przez 3 godziny. Gdy sernik jest już chłodny można wyłożyć na niego polewę z lemon curdu i wstawić go do lodówki najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.


* - szklanka o pojemności 250ml
** - polecam wybierać sery raczej o kremowej konsystencji.
*** - gdy mamy twardy ser, można zwiększyć jego ilość tak aby powstała masa miała mazistą, ale nie luźną konstystencję
**** - jeśli boimy się tego, że sernik się zamoczy możemy zrezygnować ze wstawiania formy do innego naczynia, a w zamian do piekarnika można włożyć naczynie do którego nalewamy wrzącą wodę. Sprawdzony sposób i moim zdaniem działa tak samo jak kąpiel wodna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz