18 kwi 2013

Babeczki cytrynowe z lemon curd


Pyszne, orzeźwiające i bardzo cytrynowe babeczki z użyciem lemon curd. Jeśli macie w lodówce cytryny to nie ma na co czekać. ;)


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jaja 
  • 0,5 szklanki mleka*
  • 3 czubate łyżki lemon curd
  • szczypta soli
/składniki na ok. 12 babeczek/

Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce. W drugiej rozbełtać jaja z mlekiem, olejem, cukrem, solą i lemon curdem.
Do suchych składników wlać mokre i szybko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać je ciastem do 2/3 wysokości.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec ok. 20-25 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Jeszcze ciepłe babeczki wyjąć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.


Krem 
Składniki:
  • 200g gęstego serka śmietankowego**
  • 4 łyżki lemon curd
  • 100ml śmietany kremówki
Kremówkę ubić na sztywno(jeśli chcemy usztywnić krem można do niej dodać łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny). Serek i lemon curd zmiksować na gładki krem, a następnie partiami za pomocą łyżki połączyć go z ubitą śmietaną.
Krem wyciskać za pomocą szprycy z okrągłą końcówką.


 * - gdyby ciasto było zbyt gęste dodać łyżkę mleka
** - użyłem serka Mój ulubiony z Wielunia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz