Pyszne, orzeźwiające i bardzo cytrynowe babeczki z użyciem lemon curd. Jeśli macie w lodówce cytryny to nie ma na co czekać. ;)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 2 jaja
- 0,5 szklanki mleka*
- 3 czubate łyżki lemon curd
- szczypta soli
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce. W drugiej rozbełtać jaja z mlekiem, olejem, cukrem, solą i lemon curdem.
Do suchych składników wlać mokre i szybko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać je ciastem do 2/3 wysokości.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec ok. 20-25 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Jeszcze ciepłe babeczki wyjąć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
Krem
Składniki:
- 200g gęstego serka śmietankowego**
- 4 łyżki lemon curd
- 100ml śmietany kremówki
Krem wyciskać za pomocą szprycy z okrągłą końcówką.
* - gdyby ciasto było zbyt gęste dodać łyżkę mleka
** - użyłem serka Mój ulubiony z Wielunia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz