18 kwi 2013

Warzywa po chińsku i filetem z nototenią


Kolejne z serii ekspresowych dań obiadowych. ;)
Z warzyw można wykorzystać tak naprawdę wszystkie na jakie ma się ochotę, podobnie z rybą, ale moim zdaniem najlepiej pasuje jakiś "mięsisty" gatunek.




Składniki:
  • 1 duża marchew
  • pół cukini
  • połowa białej części pora
  • 50g groszku
  • pół małego brokuła
  • ząbek czosnku
  • 2cm imbiru
  • dymka
  • sezam
  • sos sojowy
  • olej rzepakowy i sezamowy
  • sól, pieprz, cukier
  • 4 płaty nototeni
Marchew i cukinię pokroić w słupki. Imbir i czosnek drobno posiekać, a pora pokroić w 0,5cm talarki.
W woku lub na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić marchew, pora, czosnek i imbir. Smażyć ok. 3 minut, a następnie wrzucić cukinię i brokuła*. Smażyć kolejne 3 minuty. Na koniec dorzucić groszek, sól, pieprz, szczyptę cukru, 4 łyżki sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego.

Na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni smażyć rybę oprószoną solą i pieprzem przez ok. 2-3 minuty z każdej ze stron.

Na gotowe warzywa ułożyć rybę, posypać dymką oraz sezamem.


* - jeśli korzystamy z mrożonego wystarczy go wcześniej lekko rozmrozić, jeśli mamy świeżego trzeba go wcześniej zblanszować, lub dodać na samym początku wraz z marchewką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz