Kolejne z serii ekspresowych dań obiadowych. ;)
Z warzyw można wykorzystać tak naprawdę wszystkie na jakie ma się ochotę, podobnie z rybą, ale moim zdaniem najlepiej pasuje jakiś "mięsisty" gatunek.
Składniki:
- 1 duża marchew
- pół cukini
- połowa białej części pora
- 50g groszku
- pół małego brokuła
- ząbek czosnku
- 2cm imbiru
- dymka
- sezam
- sos sojowy
- olej rzepakowy i sezamowy
- sól, pieprz, cukier
- 4 płaty nototeni
W woku lub na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić marchew, pora, czosnek i imbir. Smażyć ok. 3 minut, a następnie wrzucić cukinię i brokuła*. Smażyć kolejne 3 minuty. Na koniec dorzucić groszek, sól, pieprz, szczyptę cukru, 4 łyżki sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego.
Na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni smażyć rybę oprószoną solą i pieprzem przez ok. 2-3 minuty z każdej ze stron.
Na gotowe warzywa ułożyć rybę, posypać dymką oraz sezamem.
* - jeśli korzystamy z mrożonego wystarczy go wcześniej lekko rozmrozić, jeśli mamy świeżego trzeba go wcześniej zblanszować, lub dodać na samym początku wraz z marchewką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz