Dziś zapraszam na jeszcze jeden pyszny sernik.
Kiedyś robiłem już kokosowy sernik jednak był on bardziej w klimatach pralinek rafello bo na spodzie z dodatkiem migdałów, dzisiejszy jest delikatniejszy w smaku, na spodzie z biszkopcików, a wierzch stanowi przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladowy, nie potrzeba do niego ubijać jaj na parze. Od zwykła czekolada i śmietana kremówka. :)
Spód
Składniki:
- 250g okrągłych biszkoptów
- 120g masła
- 2 łyżki cukru
Taką masą wylepić dno oraz boki(do połowy wysokości formy) tortownicy o średnicy 22cm.
Spód schłodzić w lodówce przez 30-40 minut, w tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa
Składniki:
- 500g mielonego twarogu
- 400g gęstego jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- sok z jednej cytryny
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Masę wylać na przygotowany spód.
Piec w 165ºC przez 60-70 minut, aż środek będzie ścięty(może delikatnie dygotać przy poruszaniu formą).
Sernik wystudzić w piekarniku do temperatury pokojowej.
Mus czekoladowy
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 500ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
Pozostałe 300ml śmietanki ubić na bardzo sztywno, pod koniec dodając rozpuszczoną we wrzątku żelatynę.
Za pomocą łopatki w 2-3 partiach wmieszać ją do masy czekoladowej, wylać na wystudzony sernik.
Schłodzić przez całą noc.
Smacznego!
Sernik i zdjęcia nieodmiennie obłędne, bardzo trafiają w moje smaki.
OdpowiedzUsuńNie potrzebujesz przypadkiem kogoś do zjadania resztek? Zajmuję bardzo mało miejsca i jestem bezproblemowa. :D
Jak zmieścisz się do walizki to spoko, zapraszam. :D
UsuńDa się to załatwić, tylko chyba będę musiała ograniczyć spożycie, żeby zbytnio nie urosnąć (wszerz oczywiście). Ewentualnie walizka też musiałaby rosnąć. :P
UsuńNo to nie przesadzać proszę, bo nie zmieszczę się w 15kg na lotnisku i będę musiał płacić za nadbagaż. :D
UsuńZ każdym sernikiem zachwycasz jeszcze bardziej; )
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńSernik zachwycający! Moje smaki - połączenie kokosa i czekolady.
OdpowiedzUsuńJestem oczarowana Twoimi przepisami, bezgranicznie!!! http://przepis3.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńOoo na pewno zrobię, tylko boję się żelatyny. ile wrzątku trzeba dodać? Wzywamy gorące?
OdpowiedzUsuńJest bardzo prosty sposób na rozpuszczenie żelatyny.
UsuńDo miseczki wlać 3-4 łyżki zimnej wody, na wierzchu rozsypać 1,5 łyżeczki żelatyny, odstawić na 5 minut, aby wchłonęła wodę i napęczniała. Gdy będzie miękka w dotyku wstawić dosłownie na kilka sekund do mikrofali lub rondelka z gorącą wodą. Rozpuści się idealnie, bez żadnych grudek.
Że była bardziej płynna przy dodawaniu jej czy to do musów, serników na zimno i innych mas potrzebujących dodatkowej stabilizacji w już takiej rozpuszczonej rozbełtać można pół łyżeczki(?) śmietany, jogurtu lub nawet mleka. Będzie bardziej płynna i przy dodawaniu jej nie zrobią się gródki.
Wlewamy*
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje spróbuje :-D
OdpowiedzUsuń