9 kwi 2013

Crepes, francuskie naleśniki


Czyli francuskie, cieniutkie naleśniki. Gdy ich spróbujecie, już nigdy nie będziecie chcieli zrobić naleśników na oko.
Są delikatne, cieniutkie i bardzo proste w przygotowaniu.




Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 duże jaja lub 3 średnie
  • szczypta soli
  • łyżka oleju lub stopionego masła
  • ⅔ szklanki  zimnego mleka
  • ⅔ szklanki zimnej wody
 /składniki na ok. 20-22 naleśniki średnicy 20cm/




Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę(będzie ona dość rzadka, ale taka ma być). Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Patelnię rozgrzać, wysmarować masłem lub olejem i wylewać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Naleśniki są bardzo delikatne dlatego należy uważać przy ich przewracaniu aby się nie porwały.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz