8 kwi 2013

Pasztet gryczany z dynią


Propozycja dla tych którzy nie jedzą mięsa lub po prostu nie lubią tradycyjnych pasztetów.
U mnie pojawia się on dość często bo jest idealnym zamiennikiem wędlin, jest zdrowy i można go wzbogacać o ulubione dodatki - grzyby, nasiona, rodzynki lub suszone śliwki.


 Składniki:
  • 300g suchej kaszy gryczanej
  • 4 duże marchewki
  • pół pora
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • pół szklanki nasion dyni
  • 1/3 szklanki otrąb owsianych
  • 2 jaja
  • natka pietruszki
  • sok z połowy cytryny lub 3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
Kaszę umieścić w garnku i zalać wodą ok. 5cm ponad jej poziom. Obrane i pokrojone w kostkę warzywa dorzucić do kaszy. Posolić, popieprzyć i gotować pod przykryciem ok. 30 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie większość płynu, a warzywa się ugotują.
Ugotowaną kaszę z warzywami zmiksować blenderem. Dodać jaja, posiekaną natkę, gałkę, starty imbir, otręby, sok z cytryny lub ocet winny oraz nasiona dyni.

Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec w 180ºC przez ok. 30-40 minut*, aż do zrumienienia się wierzchu. Gotowy pasztet odstawić najlepiej na noc do lodówki aby stężał. 


* - pasztet można upiec również z mikrofalówce. Na mocy 800W przez ok. 25 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz