Propozycja dla tych którzy nie jedzą mięsa lub po prostu nie lubią tradycyjnych pasztetów.
U mnie pojawia się on dość często bo jest idealnym zamiennikiem wędlin, jest zdrowy i można go wzbogacać o ulubione dodatki - grzyby, nasiona, rodzynki lub suszone śliwki.
Składniki:
- 300g suchej kaszy gryczanej
- 4 duże marchewki
- pół pora
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- pół szklanki nasion dyni
- 1/3 szklanki otrąb owsianych
- 2 jaja
- natka pietruszki
- sok z połowy cytryny lub 3 łyżki octu winnego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
Ugotowaną kaszę z warzywami zmiksować blenderem. Dodać jaja, posiekaną natkę, gałkę, starty imbir, otręby, sok z cytryny lub ocet winny oraz nasiona dyni.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec w 180ºC przez ok. 30-40 minut*, aż do zrumienienia się wierzchu. Gotowy pasztet odstawić najlepiej na noc do lodówki aby stężał.
* - pasztet można upiec również z mikrofalówce. Na mocy 800W przez ok. 25 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz