27 kwi 2013

Frittata z pieczarkami, pomidorami i szczypiorem


Ostatnio cierpię na nadmiar jaj w domu. Możliwe? Tak! W lodówce jest ponad 70 sztuk! Tak więc, aby zużyć choć część na obiad powstała frittata. To chyba moje ulubione danie z wykorzystaniem jajek. ;)



Składniki:
  • 6 dużych jaj
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1 średnia cebula
  • 300g pieczarek
  • pokaźny pęczek szczypioru
  • 1 pomidor
  • garść mrożonego groszku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
Na patelni* rozgrzać oliwę, wrzucić na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podzielone na mniejsze części pieczarki, sól, pieprz. Smażyć ok. 10 minut, aż sok który wypłynie z grzybów odparuje, a całość się zarumieni.
Dodać posiekany czosnek, groszek i smażyć ok. 1 minuty. Zwiększyć ogień i wlać rozbełtane z maślanką i posiekanym szczypiorem jajka(warto dodać do nich soli i pieprzu, aby później całość niebyła mdła).
Na wierzchu poukładać plastry pomidora.
Całość wstawić do rozgrzanego do 170ºC piekarnika i piec ok. 20 minut, aż wierzch się zetnie.
Na ostatnie 5 minut polecam włączyć funkcję grilla aby zarumienić górę.

Podawać na gorąco lub na zimno.



* - wykorzystałem patelnię o średnicy 22cm. Warto pamiętać, że danie będzie jeszcze zapiekane w piekarniku więc nie może ona mieć plastikowej rączki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz