Ostatnio cierpię na nadmiar jaj w domu. Możliwe? Tak! W lodówce jest ponad 70 sztuk! Tak więc, aby zużyć choć część na obiad powstała frittata. To chyba moje ulubione danie z wykorzystaniem jajek. ;)
Składniki:
- 6 dużych jaj
- 1/3 szklanki maślanki
- 1 średnia cebula
- 300g pieczarek
- pokaźny pęczek szczypioru
- 1 pomidor
- garść mrożonego groszku
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
Dodać posiekany czosnek, groszek i smażyć ok. 1 minuty. Zwiększyć ogień i wlać rozbełtane z maślanką i posiekanym szczypiorem jajka(warto dodać do nich soli i pieprzu, aby później całość niebyła mdła).
Na wierzchu poukładać plastry pomidora.
Całość wstawić do rozgrzanego do 170ºC piekarnika i piec ok. 20 minut, aż wierzch się zetnie.
Na ostatnie 5 minut polecam włączyć funkcję grilla aby zarumienić górę.
Podawać na gorąco lub na zimno.
* - wykorzystałem patelnię o średnicy 22cm. Warto pamiętać, że danie będzie jeszcze zapiekane w piekarniku więc nie może ona mieć plastikowej rączki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz