25 kwi 2013

Pizza z wędzonym serem, pieczoną papryką i pieczarkami.


Pyszna pizza o słonym posmaku wędzonego sera, pięknie pachnąca pieczoną papryką i pieczarkami.

Ciasto 
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki pieprzu
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn zacznie pracować.
Mąkę, pieprz, sól i rozczyn wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto.
Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości.

Sos
Składniki:
  • 3 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • łyżka oliwy
Pomidory pokroić w ósemki,wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać posiekany czosnek i pozostawić na ogniu, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Dodać sól, pieprz, oregano.



Dodatki:
  • 1 duża papryka lub 2 średnie
  • 250g brązowych pieczarek pokrojonych na połówki
  • pół małego pora pokrojonego w talarki
  • 3-4 plastry wędzonego sera
  • pół małej cukinii
Do rozgrzanego do  200ºC piekarnika wstawić papryki i piec ok. 30-40 minut, aż skórka zrobi się czarna. Podczas pieczenia warto kilka razy obracać warzywa.
Po upieczeniu wrzucić papryki do woreczka strunowego lub miski, szczelnie przykrytej folią.
Papryka ma zaparować. Po ok. 15 minutach wyjąć papryki, nożem zeskrobać skórę, rozciąć i wydłubać nasiona.
Podzielić na odpowiadające nam części.



Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć w dłoniach na cienki placek, posmarować sosem, wyłożyć ser i pozostałe dodatki.
Wstawić na piekarnika rozgrzanego do 200ºC na ok. 25 minut, do czasu aż ciasto wyraźnie się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz