Pyszna pizza o słonym posmaku wędzonego sera, pięknie pachnąca pieczoną papryką i pieczarkami.
Ciasto
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka letniej wody
- 25g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki pieprzu
Mąkę, pieprz, sól i rozczyn wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto.
Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości.
Sos
Składniki:
- 3 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- łyżka oliwy
Dodatki:
- 1 duża papryka lub 2 średnie
- 250g brązowych pieczarek pokrojonych na połówki
- pół małego pora pokrojonego w talarki
- 3-4 plastry wędzonego sera
- pół małej cukinii
Po upieczeniu wrzucić papryki do woreczka strunowego lub miski, szczelnie przykrytej folią.
Papryka ma zaparować. Po ok. 15 minutach wyjąć papryki, nożem zeskrobać skórę, rozciąć i wydłubać nasiona.
Podzielić na odpowiadające nam części.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć w dłoniach na cienki placek, posmarować sosem, wyłożyć ser i pozostałe dodatki.
Wstawić na piekarnika rozgrzanego do 200ºC na ok. 25 minut, do czasu aż ciasto wyraźnie się zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz