Dziś zapraszam na bardzo wiosenny wypiek. Drożdżowe bułeczki z nadzieniem dyniowo-pomarańczowym i pomarańczową glazurą. Pięknie pachną cytrusami i jestem pewien, że przypadną Wam do gustu.
Ciasto
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1⅓ szklanki mleka
- 50g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- ⅓ łyżeczki soli
- 1 jajko + jedno białko(żółtko będzie nam potrzebne do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
Z drożdży, 4 łyżek mąki, łyżki cukru i mleka zrobić zaczyn. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę, rozczyn, cukier, sól, jaja wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać 3-4 łyżkami mąki.
Wyrobione ciasto odłożyć do wysypanej mąką miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35x45cm i grobości ok. 0,5-1cm.
Rozsmarować równomiernie na nim nadzienie, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego z boku.
Tak powstał wałek, podzielić na 12-13 części o grubości ok. 3-4cm.
W każdym, że ślimaczków znaleźć przerwę między warstwami, delikatnie rozciągnąć i skręcić w dłoniach.
Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Pozostawić do ponownego napuszenia na ok. 25 minut, a w międzyczasie nagrzać piekarnik do 180ºC.
Przed pieczeniem każdą bułeczkę posmarować żółtkiem rozkłóconym z łyżką mleka.
Piec ok. 25 minut, aż do zrumienienia się z wierzchu.
Glazura
Składniki:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Upieczone bułeczki smarować jeszcze ciepłą glazurą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz