25 kwi 2013

Razowa szarlotka z karmelizowanymi jabłkami i bezą


Szarlotka na definitywne pożegnanie zimy, bo niedługo pojawią się świeże owoce, rabarbar i masa innych wiosenno-letnich dobroci. :)
Słodka od karmelizowanych jabłek, przy tym jednocześnie kwaśna z piankową bezą i chrupiącą skorupką od góry. Chyba nie potrzeba dodatkowej rekomendacji aby wypróbować ten przepis?




Razowe kruche ciasto
Składniki:
  • 3 szklanki mąki - u mnie jedna zwykłej pszennej i dwie razowej żytniej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru - najlepszy będzie ciemny cukier. np. trzcinowy
  • 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 3 duże żółtka
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 180g masła
  • szczypta soli
 Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawy.
Dodać zimne masło i posiekać nożem aby było w małych kawałkach. Dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Gdyby nie chciało się dobrze związać można dodać odrobinę zimnej wody.

Wyrobione ciasto owinąć w folię i schować do lodówki na ok. 30-40 minut.



Karmelizowane jabłka
Składniki:
  • 1,5 kg obranych i pokrojonych w grube plastry jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka soli
Na głęboką patelnię lub do garnka wsypać cukier, rozprowadzić równą warstwą na dnie i zrobić z niego karmel, gdy cukier się rozpuści i zacznie nabierać brązowej barwy(uwaga aby nie przypalić cukru bo zrobi się gorzki!) zmniejszyć gaz i wrzucić jabłka, cynamon, imbir, skórkę z cytryny i sól. Podlać 2 łyżkami wody i prużyć ok. 15-20 minut, aż do momentu gdy większość soku odparuje a jabłka nabiorą pięknej bursztynowej barwy.
Na koniec w soku z cytryny rozrobić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać ją do masy jabłkowej. Zagotować i zestawić z ognia do przestygnięcia.



Beza 
Składniki:
  • 3 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
 Białka z solą ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy się spienią dodawać łyżka, po łyżce cukier i cały czas miksować. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać mąkę i zmiksować.

Dodatkowo potrzebne będą 2 łyżki otrąb lub bułki tartej.


Blachę o wymiarach ok. 30-35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2 równe części i jedną z nich wylepić dno. Posypać je otrębami lub bułką tartą, następnie wyłożyć na nie jabłka, ubitą pianę z białek i na koniec zetrzeć na tarce lub porwać w palcach drugą część ciasta.
Szarlotkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec ok. 50-60 minut.
Wystudzić przy uchylonym piekarniku i wstawić do lodówki na kilka godzin(a najlepiej na całą noc) aby jabłka dobrze stężały.
Można również podawać na gorąco z gałką lodów waniliowych i sosem karmelowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz