Szarlotka na definitywne pożegnanie zimy, bo niedługo pojawią się świeże owoce, rabarbar i masa innych wiosenno-letnich dobroci. :)
Słodka od karmelizowanych jabłek, przy tym jednocześnie kwaśna z piankową bezą i chrupiącą skorupką od góry. Chyba nie potrzeba dodatkowej rekomendacji aby wypróbować ten przepis?
Razowe kruche ciasto
Składniki:
- 3 szklanki mąki - u mnie jedna zwykłej pszennej i dwie razowej żytniej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 szklanki cukru - najlepszy będzie ciemny cukier. np. trzcinowy
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 3 duże żółtka
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 180g masła
- szczypta soli
Dodać zimne masło i posiekać nożem aby było w małych kawałkach. Dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Gdyby nie chciało się dobrze związać można dodać odrobinę zimnej wody.
Wyrobione ciasto owinąć w folię i schować do lodówki na ok. 30-40 minut.
Karmelizowane jabłka
Składniki:
- 1,5 kg obranych i pokrojonych w grube plastry jabłek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok i skórka z połowy cytryny
- 1 łyżeczka soli
Na koniec w soku z cytryny rozrobić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać ją do masy jabłkowej. Zagotować i zestawić z ognia do przestygnięcia.
Beza
Składniki:
- 3 białka
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo potrzebne będą 2 łyżki otrąb lub bułki tartej.
Blachę o wymiarach ok. 30-35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2 równe części i jedną z nich wylepić dno. Posypać je otrębami lub bułką tartą, następnie wyłożyć na nie jabłka, ubitą pianę z białek i na koniec zetrzeć na tarce lub porwać w palcach drugą część ciasta.
Szarlotkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec ok. 50-60 minut.
Wystudzić przy uchylonym piekarniku i wstawić do lodówki na kilka godzin(a najlepiej na całą noc) aby jabłka dobrze stężały.
Można również podawać na gorąco z gałką lodów waniliowych i sosem karmelowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz