Niezwykle szybkie danie z kuchni azjatyckiej, pełne smaku i wyglądające po prostu nieziemsko.
Jeśli jesteście fanami krewetek i orientalnych smaków, ten przepis powinien znaleźć się na Waszej liście do wypróbowania. Jeśli jednak macie opory przed owocami morza nic nie stoi na przeszkodzie aby podmienić je na np. pierś z kurczaka lub polędwiczkę wołową.
Składniki:
- łyżka oleju
- ok. 8-10 krewetek
- pół czerwonej papryki
- jedna mała i słodka marchewka
- 1,5 łyżeczki drobno posiekanego lub startego imbiru
- 1,5 łyżeczki przeciśniętego przez praskę czosnku
- szczypta suszonego chili lub kawałek świeżej papryczki
- sól
Sos
Składniki:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki keczupu lub pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru - najlepiej ciemnego, ale zwykły biały też się nadaje
- 2 łyżki octu ryżowego, soku z limonki lub cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100-120ml wody
Do podania:
- biały ryż
- szczypior
Krewetki umyć, osuszyć i oczyścić. Marchew i paprykę pokroić w cienkie słupki.
W woku lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir, czosnek i ostrą papryczkę. Smażyć ok. 30s, a następnie dodać marchew i paprykę. Obsmażać ok. 3 minut. Dodać krewetki i sól. Smażyć ok. 1 minuty aż krewetki zmienią kolor na różowy. Gdy tak się stanie dodać sos sojowy, keczup lub pastę, cukier, ocet. Doprowadzić do wrzenia i dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.
Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody.
W razie potrzeby doprawić solą.
Podawać z ugotowanym ryżem i posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz