4 maj 2013

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i papryką


Niezwykle szybkie danie z kuchni azjatyckiej, pełne smaku i wyglądające po prostu nieziemsko.
Jeśli jesteście fanami krewetek i orientalnych smaków, ten przepis powinien znaleźć się na Waszej liście do wypróbowania. Jeśli jednak macie opory przed owocami morza nic nie stoi na przeszkodzie aby podmienić je na np. pierś z kurczaka lub polędwiczkę wołową.


Składniki:
  • łyżka oleju 
  • ok. 8-10 krewetek
  • pół czerwonej papryki
  • jedna mała i słodka marchewka
  • 1,5 łyżeczki drobno posiekanego lub startego imbiru
  • 1,5 łyżeczki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • szczypta suszonego chili lub kawałek świeżej papryczki
  • sól


Sos
Składniki:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu lub pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru - najlepiej ciemnego, ale zwykły biały też się nadaje
  • 2 łyżki octu ryżowego, soku z limonki lub cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100-120ml wody


 Do podania:
  • biały ryż
  • szczypior
 Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krewetki umyć, osuszyć i oczyścić. Marchew i paprykę pokroić w cienkie słupki.
W woku lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir, czosnek i ostrą papryczkę. Smażyć ok. 30s, a następnie dodać marchew i paprykę. Obsmażać ok. 3 minut. Dodać krewetki i sól. Smażyć ok. 1 minuty aż  krewetki zmienią kolor na różowy. Gdy tak się stanie dodać sos sojowy, keczup lub pastę, cukier, ocet. Doprowadzić do wrzenia i dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.
Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody.
W razie potrzeby doprawić solą.

Podawać z ugotowanym ryżem i posiekanym szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz