Puszyste placuszki, bardzo szybkie do zrobienia bo nie wymagają ubijania białek, a co najważniejsze są bardzo smaczne! Ricotta nadaje im bardzo interesujący posmak.
Do podania można użyć ulubiony dżem lub konfiturę, syrop klonowy, śmietanę, jogurt, cynamon, świeże owoce. Jednym słowem co tylko lubicie. :)
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia*
- szczypta soli
- 250g serka ricotta**
- 2 jaja
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
Patelnię do smażenia beztłuszczowego wysmarować olejem, rozgrzać i smażyć małe placuszki(jedna łyżka ciasta to jeden placuszek) na średnim ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Jeśli ogień będzie zbyt duży placki spieką się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe.
* - jeśli chcemy z niego zrezygnować lub zmniejszyć ilość można białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać na koniec do ciasta
** - do zastąpienia serkiem homogenizowanym lub zmielonym serem jak na sernik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz