4 maj 2013

Placuszki z ricotty


Puszyste placuszki, bardzo szybkie do zrobienia bo nie wymagają ubijania białek, a co najważniejsze są bardzo smaczne! Ricotta nadaje im bardzo interesujący posmak.
Do podania można użyć ulubiony dżem lub konfiturę, syrop klonowy, śmietanę, jogurt, cynamon, świeże owoce. Jednym słowem co tylko lubicie. :)



Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia*
  • szczypta soli
  • 250g serka ricotta**
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
Ser, mleko, jaja, olej, cukier, sól i proszek do pieczenia należy zmiksować na gładką masę, następnie dodać przesianą mąkę i zmiksować tylko do połączenia się składników.



Patelnię do smażenia beztłuszczowego wysmarować olejem, rozgrzać i smażyć małe placuszki(jedna łyżka ciasta to jeden placuszek) na średnim ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Jeśli ogień będzie zbyt duży placki spieką się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe.



* - jeśli chcemy z niego zrezygnować lub zmniejszyć ilość można białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać na koniec do ciasta
** - do zastąpienia serkiem homogenizowanym lub zmielonym serem jak na sernik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz