13 maj 2013

Waniliowy sernik budyniowy z bitą śmietaną i truskawkami


Jak wiecie jestem ogromnym fanem serników, a to za sprawą tego, że można tworzyć tyle kombinacji smakowych ile tylko przyjdzie do głowy. Chyba żadne inne ciasto nie ma tej zalety?



Gdy trafiłem na ten przepis wiedziałem, że będę musiał go wypróbować. Nosiłem się z tym bardzo długo bo chciałem podać go ze świeżymi truskawkami, które smakują już jak truskawka, a nie trociny. ;)
Niniejszym zapraszam na sernik budyniowy, nie z proszkiem, a już z ugotowanym budyniem! Dla mnie był on dużym zaskoczeniem(tak jak np. sernik z gotowanymi ziemniakami - spokojnie też się pojawi tyle, że z wykorzystaniem batatów ;) ) bo nigdy nie pomyślałbym, aby dodać gotowany budyń do sernika. I wiecie co? Błąd! Bo jest obłędny. Bardzo kremowy, a jednocześnie zwarty i dobrze się kroi. Nie ma konsystencji tradycyjnego sernika, jest znacznie bardziej wilgotny o wyczuwalnym smaku budyniu.




Kruche ciasto
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia dobrze wymieszać, dodać zimne masło i posiekać z mąką, aż będzie w małych kawałkach. Dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto - dlaczego szybko? Dlatego, że masło nie może się rozpuścić i zbyt długo wyrabiana mąka uwalnia gluten, który sprawia że ciasto wyrasta i robi się twarde.
Wyrobione ciasto odstawić do lodówki na 20 minut, aby stwardniało.
Wyjąć, rozwałkować na cienki placek, zawinąć na wałek i wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 26cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Na ciasto ułożyć arkusz folii aluminiowej, tak aby wychodziła ona poza formę i utrzymywała boki ciasta w pionie. Jeśli tego nie zrobimy podczas zapiekania zapadną się one do środka.*
Na folię wysypać groch lub inne obciążniki, które zapobiegną wyrośnięciu i zapadnięciu się boków ciasta.
Tak przygotowany spód wstawić do rozgrzanego do 190ºC piekarnika na ok. 15 minut, po tym czasie należy zdjąć folię i zapiekać jeszcze ok. 5-10 minut, aż się zrumieni.



Masa serowo-budyniowa
Składniki:
  • 700g twarogu trzykrotnie zmielonego lub twardego sera wiaderkowego
  • 3 budynie waniliowe
  • 600ml mleka
  • 200g jogurtu greckiego
  • pół szklanki cukru**
  • 4 jaja
  • nasiona z jednej laski wanilii lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
/wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

500ml mleka zagotować z 3 łyżkami cukru, w pozostałych 100ml rozpuścić 2 budynie waniliowe i wlać je na gotujące się mleko. Ponownie doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Ma powstać bardzo gęsty budyń. Przykryć tak aby folia dotykała powierzchni masy i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Można go przygotować dzień wcześniej.

Do zimnego budyniu dodać jogurt, resztę cukru oraz ser. Zmiksować do wstępnego połączenia się składników, a następnie dodawać po jednym jajku każdorazowo miksując ok. 30 sekund. Wraz z ostatnim jajem dodać jeden proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wylać masę, wyrównać i wstawić do piekarnika w którym zmniejszamy temperaturę do 170-175ºC. Sernik pieczemy ok. 1,5 godziny, aż wierzch się zetnie i zarumieni.



Dodatkowo:
  • 200g kwaśnej śmietany 18%
  • 50g dżemu z czarnej porzeczki
  • 500g świeżych truskawek
  • 100ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjąć sernik z piekarnika i rozsmarować na wierzchu masę z kwaśnej śmietany i dżemu. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 10 minut.
Po tym czasie wyłączyć grzanie i zostawić sernik na ok. godzinę przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko je uchylić i pozostawić do wystygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu schować sernik do lodówki na całą noc. To bardzo ważne, aby dobrze się schłodził.

Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno***. Rozsmarować ją na schłodzonym serniku i udekorować truskawkami.



* - ja wykorzystałem obręcz mniejszej tortownicy, które idealnie się wpasowała
** - polecam sprawdzić smak masy przed dodaniem jaj i w razie czego dodać więcej cukru
*** - jeśli sernik nie będzie skonsumowany od razu można dodać do niej łyżeczkę rozpuszczonej w wodzie żelatyny, aby lepiej się trzymała

1 komentarz:

  1. U Ciebie wszystko idealne. Idealnie równy spód, idealne udekorowanie sernika i idealne zdjęcia. : )
    Bardzo mi się tu podoba!

    OdpowiedzUsuń