W sklepach i na straganach rabarbar więc trzeba wykorzystywać go ile się da.
Na pierwszy ogień idzie tradycyjne ciasto z rabarbarem i kruszonką. To chyba nieodzowny element pojawiającego się lata w każdym domu. Połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim ciastem i chrupiącą kruszonką jest ponadczasowe i zawsze sprawia przyjemność przy jedzeniu. :)
Kruszonka
Składniki:
- 120g masła
- 120g mąki pszennej
- 70g cukru
Ciasto
Składniki:
- 450g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki jogurtu, najlepiej typu greckiego
- pół szklanki oleju
- 4 duże jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 400g rabarbaru pociętego w 1,5-2cm kawałki
Połączyć zawartość obu naczyń za pomocą łyżki. Ciasto będzie gęste i może wydawać się lekko zważone, ale takie ma być bo musi podźwignąć ciężar rabarbaru.
Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 30x35cm wyłożyć ciasto. Rozprowadzić je równą warstwą za pomocą zwilżonej w wodzie łyżki. Wysypać na nie pokrojony rabarbar, a na niego posypać przygotowaną kruszonkę.
Piec ok. 50 minut w 180ºC do momentu aż wbity patyczek będzie czysty.
A teraz wyróżnienie Liebster Blog Award, które przywędrowała do mnie z bloga Make Eat Easy. Serdecznie dziękuję. ;)
Co to Liebster Blog Award?
„Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”
Pytania jakie otrzymałem:
- Czy jest danie, które chcesz zrobić, ale wciąż nie możesz się do tego zabrać?
- Truskawki czy maliny?
- Kuchnie świata. Która jest Twoją ulubioną?
- Co daje Ci inspirację?
- Czy jest jakiś składnik, bez którego nie możesz obejść się w kuchni?
- Jakie jest Twoje ulubione urządzenie w kuchni?
- Czy czujesz się przez coś ograniczany?
- Na słono, czy na słodko?
- Jakie jest Twoje ulubione danie?
- Prowadzisz aktywny styl życia?
- Jaka jest Twoja ulubiona dyscyplina sportowa?
Teraz moja kolej, moje nominacje:
- Mirabelkowy blog
- Moje Qulinaria
- Smakocie i Łakołyki
- Jaskinia Smaku
- niebo na talerzu
- Baby w kuchni
- Kraina Sosny
- vegan and vain
- kobieta w lustrach
- Moje male przyjemnosci
- Delicious Journeyy
A oto pytania do Was:
- Co skłoniło Cię do założenia bloga kulinarnego?
- Ulubiony deser?
- Największa kulinarna wpadka?
- Największy kulinarny sukces?
- Skąd nowe pomysły na dania?
- Ulubiona technika przyrządzania potrwa? Pieczenie, gotowanie, smażenie?
- Coś czego nigdy byś nie zjadł?
- Czy od momentu założenie bloga zauważyłeś że zmienił się Twój smak? Że przekonujesz się do nowych przypraw itp?
- Jaki kuchenny gadżet jest tym wymarzonym?
- Kawa czy herbata?
- Ulubiona książka kucharska?
Ciasto z rabarbarem....jadłam,ale nigdy nie piekłam. Chyba czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda -.-
OdpowiedzUsuńdzięki za dodanie ciacha do akcji!
Muszę się kiedyś skusić na takie ciasto :) Bardzo dziękuję za nominację do Liebster Blog Award :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedzi ;)
OdpowiedzUsuńNienawidzenie sportu nie brzmi wcale dziwnie, w sumie to się nawet nie dziwię ;)
Muszę przyznać, że ciasto wygląda baardzo smacznie :)
Nienawidzę sportu wcale nie brzmi dziwnie, może dlatego że sama go szczerze nienawidzę, a biegania to już w szczególności :P
OdpowiedzUsuńMmm a rabarbar to jeden z moich ulubionych składników słodkości, ale wolę jak jest go o wiele więcej w stosunku do reszty ciasta xD