9 cze 2013

Jogurtowe placuszki z frużeliną rabarbarową


W lodówce był tylko jogurt naturalny, jaja i kilka gałązek rabarbaru uciętego wczorajszego dnia w ogródku babci. Praktycznie wszystko wrzucone do jednej miski, wymieszane dosłownie widelcem, a efekt przepyszny! Placuszki wyszły bardzo lekkie, puszyste i o ciekawym, lekko kwaskowym smaku, który dopełniała krwistoczerwona frużelina z rabarbaru(można nazwać to frużeliną? Rabarbar to chyba warzywo prawda? :) ).


Frużelina rabarbarowa
Składniki:
  • 250g obranego i pokrojonego w mniejsze części rabarabru
  • 3-4 łyżki cukru(choć jego ilość zależy od kwasowości rabarabaru)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
W rondelku umieścić rabarbar, cukier oraz wodę. Gotować kilka minut, aż rabarbar zmięknie i puści soki.
Odlać 2-3 łyżki syropu, dodać do niego mąkę. Dobrze wymieszać i wlać do gotującej się masy.
Po zagotowaniu zestawić z ognia i ostudzić.


Placuszki jogurtowe
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 duże jaja
  • odrobina wody gdyby ciasto było zbyt gęste(choć gęste ma być)
Wszystkie składniki wymieszać do połączenia się składników.
Smażyć placuszki na teflonowej patelni wysmarowanej olejem.



   

2 komentarze:

  1. Boże, ale one apetycznie wyglądają.

    Pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki Ci za ten przepis! została mi garstka rabarbaru już wiem co z niej zrobię!

    OdpowiedzUsuń