Amerykański wynalazek. Ciasto z owocami na dnie, które po upieczeniu odwraca się do góry nogami. Takim sposobem mamy idealne ciacho bez zakalca.
Jest niezwykle proste w wykonaniu, bez długiego miksowania, ucierania i odmierzania. Po prostu wszystko wrzucamy do miski, łączymy i pieczemy. :)
Składniki:
- puszka ananasa
- kandyzowane wiśnie
- 4 jaja
- 0,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 170g miękkiego masła
Plastry ananasa odsączyć z zalewy, ułożyć na dnie formy wraz z wiśniami.
Jaja i ok. 5-6 łyżek syropu zmiksować do połączenia się składników, dodać miękkie masło oraz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Miksować ok. 20 sekund i wylać przygotowane ciasto do formy.
Piec 35-40 minut, do momentu gdy wbity patyczek będzie suchy.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić na ok. 5 minut, a następnie obkroić z formy, zdjąć obręcz, nakryć paterą, talerzem lub tacą i szybkim ruchem odwrócić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz