8 cze 2013

Upside down pineapple cake


Amerykański wynalazek. Ciasto z owocami na dnie, które po upieczeniu odwraca się do góry nogami. Takim sposobem mamy idealne ciacho bez zakalca.
Jest niezwykle proste w wykonaniu, bez długiego miksowania, ucierania i odmierzania. Po prostu wszystko wrzucamy do miski, łączymy i pieczemy. :)


Składniki:
  • puszka ananasa
  • kandyzowane wiśnie
  • 4 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 170g miękkiego masła
Piekarnik rozgrzać do 180ºC, dno tortownicy o średnicy ok. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Plastry ananasa odsączyć z zalewy, ułożyć na dnie formy wraz z wiśniami.
Jaja i ok. 5-6 łyżek syropu zmiksować do połączenia się składników, dodać miękkie masło oraz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Miksować ok. 20 sekund i wylać przygotowane ciasto do formy.
Piec 35-40 minut, do momentu gdy wbity patyczek będzie suchy.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić na ok. 5 minut, a następnie obkroić z formy, zdjąć obręcz, nakryć paterą, talerzem lub tacą i szybkim ruchem odwrócić do góry dnem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz