Po tradycyjnej granoli przyszedł czas na taką w wersji kakaowej. Jest ona z dodatkiem mnóstwa kawałków gorzkiej czekolady i suszonych śliwek. Dla czekoholików jest to idealna propozycja śniadaniowa, a przy tym okazja do zjedzenia już na śniadanie kawałka czekolady :)
Składniki:
- 500g płatków owsianych
- 250g płatków żytnich
- pół szklanki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki nasion słonecznika
- 400g suszonych śliwek pokrojonych na kawałki
- 300g czekolady deserowej w małych kawałkach
- 4 łyżki kakao
- 8 łyżek płynnego miodu
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki soku śliwkowego
W dużej misce wymieszać płatki, siemię lniane, nasiona słonecznika, kakao, miód, olej oraz sok.
Przygotowaną masę wysypać na największą blachę w piekarniku wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 170ºC przez ok. 40 minut, mieszając granolę co 10 minut, aby się nie przypaliła.
Po upieczeniu do jeszcze ciepłej dodać kawałki czekolady, śliwki i dobrze wymieszać.
Czekolada pod wpływem ciepła powinna lekko się rozpuścić i obkleić uprażonymi płatkami.
Po całkowitym wystudzeniu przesypać do puszki lub dużego słoika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz