15 cze 2013

Letnik torcik z pianką i rabarbarem


Bo kto powiedział, że rabarbar to tylko w drożdżówkach albo ucieranym cieście?
Dziś łatwy torcik na zimno właśnie z tym warzywem. Pomimo tego, że składa się z kilku warstw jest prosty , orzeźwiający i lekki więc idealny na upalne dni.

Biszkopt
Składniki:
  • 3 duże jaja
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50g rozpuszczonego masła
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
Do ubitej masy dodać żółtka, zmiksować do połączenia. Przesianą mąkę wraz z przestudzonym masłem wmieszać za pomocą łyżki.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 22cm. Piec 30-40 minut w 180º do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjąć i całkowicie ostudzić.


Pianka jogurtowa
Składniki:
  • 4 duże białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody do jej rozpuszczenia
  • sok z połowy cytryny
  • 200g jogurtu greckiego
Białka ubić na sztywno z cukrem(masa ma być lśniąca i bardzo sztywna).
Żelatynę rozpuścić w soku z cytryny oraz wodzie, dodawać po łyżce jogurt i dobrze rozmieszać.
Do jogurtu z żelatyną dodać pianę z białek i najlepiej za pomocą łopatki delikatnie połączyć.
Przygotowaną masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia.


Mus rabarbarowy
Składniki:
  • 600g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250ml wody
Rabarbar pociąć w mniejsze kawałki, zasypać cukrem oraz podlać odrobiną wody. Gotować na małym ogniu, aż się rozpadnie. Żelatynę oraz galaretkę rozpuścić w wodzie i dodać do musu rabarbarowego.
Wystudzić, a następnie wylać na zastygniętą piankę.


Wierzch
Składniki:
  • jedna długa łodyga rabarbaru pocięta w  ukośne plastry
  • łyżka cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
Rabarbar i cukier zalać 400ml wody, tak aby przykrywała go ona w całości i gotować ok. 2 minut, aż zmięknie. Odcedzić, a w wodzie po rabarbarze rozpuścić galaretkę.
Kawałki rabarbaru układać we wzorki na cieście, a następnie zalać je tężejącą galaretką.
Torcik schować do lodówki najlepiej na całą noc.


1 komentarz:

  1. jakie smakowite warstwy O.O

    Pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji!:)

    OdpowiedzUsuń