Bo kto powiedział, że rabarbar to tylko w drożdżówkach albo ucieranym cieście?
Dziś łatwy torcik na zimno właśnie z tym warzywem. Pomimo tego, że składa się z kilku warstw jest prosty , orzeźwiający i lekki więc idealny na upalne dni.
Biszkopt
Składniki:
- 3 duże jaja
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 50g rozpuszczonego masła
Do ubitej masy dodać żółtka, zmiksować do połączenia. Przesianą mąkę wraz z przestudzonym masłem wmieszać za pomocą łyżki.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 22cm. Piec 30-40 minut w 180º do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjąć i całkowicie ostudzić.
Pianka jogurtowa
Składniki:
- 4 duże białka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody do jej rozpuszczenia
- sok z połowy cytryny
- 200g jogurtu greckiego
Żelatynę rozpuścić w soku z cytryny oraz wodzie, dodawać po łyżce jogurt i dobrze rozmieszać.
Do jogurtu z żelatyną dodać pianę z białek i najlepiej za pomocą łopatki delikatnie połączyć.
Przygotowaną masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia.
Mus rabarbarowy
Składniki:
- 600g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250ml wody
Wystudzić, a następnie wylać na zastygniętą piankę.
Wierzch
Składniki:
- jedna długa łodyga rabarbaru pocięta w ukośne plastry
- łyżka cukru
- 1 galaretka cytrynowa
Kawałki rabarbaru układać we wzorki na cieście, a następnie zalać je tężejącą galaretką.
Torcik schować do lodówki najlepiej na całą noc.
jakie smakowite warstwy O.O
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji!:)